Çevreci anlaşmaların ikiyüzlülüğü!

Selma AKKAYA yazdı —

  • İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre, Türkiye başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin plastik ambalaj çöplüğü oldu.
  • Fransa, her yıl Avrupa bütçesinden göçmenleri tutsun diye Türkiye’ye para aktarırken diğer taraftan kendi atıklarını gönderdiği o çöplükte göçmenlerin yaşamı karartılıyor.

Fransa, geçtiğimiz yıl aldığı kararla geri dönüştürülmüş atık seviyesini 2040 yılına kadar yüzde 100'e çıkarmayı hedeflerken, yılın başından itibaren marketlerde ve restoranlarda plastik kullanımını yasakladı. Yasağa rağmen halen marketlerde 10 cent karşılığı plastik torbalar satılırken, ülke kendi plastiğini gizlemek için farklı yöntemlere başvurmaktan geri durmuyor. Bu nedenle 2040 yılına kadar tek kullanımlık plastiği yasaklayacağını ifade eden Fransa’ya ilk tepki çevreci örgütlerden gelmişti. 2019 verilerine göre plastik ambalaj sektörünün 350 milyon euro ciroya ulaştığı bir dönemde Fransa’nın kararlarının samimi olmadığı ifade ediliyordu. Nitekim haklı da çıktılar. Fransız günlük gazete Le Monde, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün konuya dair  hazırlamış olduğu raporu yayınladı. Bu rapora göre, Türkiye başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin plastik ambalaj çöplüğü oldu.

Fransa hükümeti geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, 2040'a kadar tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngördüğünü ifade etmişti. Türkiye'de başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın yeni çöp tenekesi olduğu gerçeği İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna yansıdı. Sağlığa ve çevreye ciddi şekilde zarar veren plastik çöpler, Fransa ve Avrupa tarafından Türkiye’ye veriliyor.

Le Monde gazetesinin yayınladığı 21 Eylül tarihli yeni rapora göre, Çin'in yurt dışından plastik atık alımına 2018'de yasak koymasının ardından, bu atıkların yeni adresi  ‘Endonezya ve Türkiye oldu’ deniliyor. Çin'deki yasak henüz uygulamaya girmeden plastik atık akışının özellikle Malezya, Vietnam ve Tayland'a yöneldiği ve devamında, bu ülkelerin de hızlı bir şekilde plastik ithalatına kısıtlamalar getirmesiyle plastik atık akışının Endonezya, Hindistan ve Türkiye'ye kaydığı ifade ediliyor. Plastik atıklarını ihraç eden ülkelerin başında ise Fransa, ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya geliyor.

Fransa’nın plastik atık ayrıştırma sisteminin ana merkezi aslında Marsilya’da. Marsilya'da, Lemon Tri Marseille adlı bir şirketin çalışanları, işletmelerden ve üniversitelerden gelen kilolarca plastik atığı ayrıştırdıklarını ifade ediyor. Ayrıca hizmet sunduğu kurumlara, atıkların daha kolay ayrıştırılması için çözüm önerileri de sunuyor. Nihai amacın ise plastik atığı en aza düşürmek olduğunu ifade eden şirket yetkilileri, ülkenin geri kalan plastik çöpünün ise Türkiye’ye transfer olduğunu gizleyemiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW),  özellikle Türkiye’ye 2016 ve 2020 yılları arasında plastik atık ithalatının yüzde 1200'den fazla arttığını ve 2020 yılında 450 bin tona ulaştığını açıkladı. Atıkların yasadışı bir biçimde Adana'da çevreyi kirlettiğine dikkat çeken HRW, bu atıkların Avrupa ülkelerinden geldiğini ifade ediyor. Bu ülkelerin ilk dördü arasında ise Fransa yer alıyor. Son bir yılda yaklaşık 5 milyon ton olduğu tahmin edilen atığın Avrupa’dan geldiğini ve söz konusu atıkların geri dönüşümü için ise Türkiye’de güvencesiz işçiler, göçmenler ve yoksul kesimlerin çalıştırıldığına dikkat çekilen 21 Eylül tarihli rapor, Fransa’nın geri dönüşüm konusunda kendi ülkesinde yaptığı açıklamaları ise yalanlar durumda. 

Plastikle mücadele konusunda yüzde 40 oranında başarı sağladığını ifade eden Fransa, arka bahçesi olarak ise Türkiye’yi kullanıyor. Fransa’ya gelen göçmenleri İngiltere’ye sürmek için göçmenlerin Calais sınır kentinde çadır kurma ihtimali bulunan alanları 45 bin euro harcayıp kayalarla dolduran Fransa, her yıl Avrupa bütçesinden göçmenleri tutsun diye Türkiye’ye para aktarırken diğer taraftan kendi atıklarını gönderdiği o çöplükte göçmenlerin yaşamı karartılıyor. 

Solunum sorunları, şiddetli baş ağrıları, cilt hastalıkları, koruyucu ekipman eksikliği, tıbbi tedaviye hiç erişimin olmadığı, çocuk işçiliği başlıklarını içeren rapor, Avrupa’nın çöplerinin Türkiye’de zehir saçtığına dikkat çekiyor. Kendini çevreci gösteren bu rezaletin bir aktörü de Fransa, insan yaşamını hiçe saymaya devam ediyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.