Çocuğum sürekli hasta
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Okula başlayıncaya kadar yılda en fazla 8-12 hafif enfeksiyon normaldir. Hafif enfeksiyonlar örneğin hafif orta kulak enfeksiyonları, bademcik iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve mide-bağırsak enfeksiyonlardır.
Yeni doğan bebeklere anneleri tarafından enfeksiyonlara karşı birkaç ay süren ve yuva koruması olarak adlandırılan antikor koruması sağlanmış olsa da, aksi takdirde çevrelerinden gelen patojenlerle (virüs, bakteri vb.) kendileri baş etmek zorundadırlar. Neredeyse tüm çocuklar bunu yapabilir. Bu sürecin sonucunda bağışıklık olarak adlandırılan patojenlere karşı koruma söz konusudur.
Elbette çocukların her gün, örneğin kardeşleriyle, anaokulunda veya toplu taşıma araçlarında temas ettiği çok sayıda patojen vardır. Bağışıklık sisteminin ilk olarak bu temas yoluyla "eğitilmesi" gerektiğinden, bebeklik döneminde, özellikle de anaokulunun başlangıcında bulaşıcı hastalıkların sıkça görülmesi söz konusudur.
Bağışıklık sisteminde boşluk olduğunda bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu tamamen normaldir. Hatta olumlu bir yönü de vardır: Yaşamda sadece bir kez karşılaşılan ve daha sonra ömür boyu korunma sağlayan tipik çocukluk hastalıkları vardır. Önemle belirtmek gerekir ki, aşılar da bu açığı kapatır.
Vücutları enfeksiyonlara karşı daha hassas tepki veren çocuklar vardır. Bu durumlarda enfeksiyonlar farklı bir seyir izler ve genellikle çok ağır seyreder.
Okula başlayıncaya kadar yılda en fazla 8-12 hafif enfeksiyon normaldir. Hafif enfeksiyonlar örneğin hafif orta kulak enfeksiyonları, bademcik iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve mide-bağırsak enfeksiyonlardır.
Ciddi enfeksiyonlar arasında komplike orta kulak enfeksiyonları, zatürre, enfeksiyonun kan yoluyla dağılması, menenjit veya ensefalit, derin yumuşak doku enfeksiyonları, kemik iliği iltihabı, irinli eklem iltihabı, karın veya göğüs boşluğunda irin, karaciğer veya dalakta derin irin birikimleri (apseler) yer alır.
Bağışıklık yetmezliğine dair uzmanlık merkezleri var. Çocuk doktoru gerekli gördüğünde hastayı oraya yönlendirir.
Aşılar en önemli önleyici tedbirlerdir. Birçok bulaşıcı hastalığa karşı güvenilir koruma sağlarlar.