Çocuklar için Covid-19 aşısı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Covid-19 hastalığında da kalp hastalıkları görülmektedir. Delta mutasyonlu coronavirüs çok daha bulaşıcıdır. Böylelikle aşının yararları ağır basmaktadır. Çocukların sağlığını korumanın yanısıra pandeminin çocuklarda yarattığı sosyal ve psikolojik etkileri de göz önünde bulundurulmuştur.

Aslında bu hafta felç konusunu işlemeye devam edecektim. Ancak Almanya'da bu hafta 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başladığı için bu konuyu işlemeyi tercih ediyorum. 

Avrupa Aşı Dairesi'nin yeşil ışık yakmasından sonra Haziran ayında Almanya Daimi Aşı Komisyonu, 12-17 yaş arası çocuklar için tavsiyelerde bulundu.

Coronavirüsü enfeksiyonunu ağır şekilde geçirme riski yüksek olan çocuklar için aşılamayı önerdi. Bu gruba girmeyen çocukların ise aşının riskleri ve yararları gözden geçirilerek aşı olabileceği belirtmesi yapıldı.

Hazıran'da bu karar verilirken şu noktalar esas alınmıştı: Covid-19'un çocuklarda ağır seyretmesi riski düşüktür. Aşının yan etkileri (burada kastedilen ateş, kas ağrısı vb yan etkiler değil, nadir görülen yan etkilerdir) henüz yeterince bilinmemektedir. Özellikle erkeklerde / erkek çocuklarda kalp kası iltihabı (çok nadir de olsa) görülmüştür. Çocukların enfeksiyonun yayılmasına etkisinin düşük olduğu düşünülmüştür.

Ağustos ayında ise Daimi Aşı Komisyonu tavsiyesini değiştirerek, aşının 12-17 yaş arası tüm çocuklara yapılmasını önerdi.

Bu değişikliğe yol açan noktalar şunlardır: Amerika'da aşı yapılan 10 milyon çocuktan elde edilen veriler vardır. Kalp kası iltihabı çok nadir görülüp, tam iyileşme sağlanmaktadır.

Covid-19 hastalığında da kalp hastalıkları görülmektedir. Delta mutasyonlu coronavirüs çok daha bulaşıcıdır. Böylelikle aşının yararları ağır basmaktadır. Çocukların sağlığını korumanın yanısıra pandeminin çocuklarda yarattığı sosyal ve psikolojik etkileri de göz önünde bulundurulmuştur.

Avrupa İlaç Dairesi'nin onayından sonra Aralık ayında ise Daimi Aşı Komisyonu, 5-11 yaş arası çocuklar için de tavsiyelerde bulunmuştur.

Coronavirüs enfeksiyonunu ağır şekilde geçirme riski yüksek olan çocuklara aşı yapılması önerilmektedir.

Ailesinde ve çevresinde risk gruplarına giren insanlar olan çocuklar için de aşılanma tavsiye edilmiştir.

Bunun yanısıra bu yaş grubundaki tüm çocukların gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra aşı olabileceği belirtilmektedir.

Bu yaştaki çocuklarda enfeksiyon genelde hafif seyretmektedir. Ancak bu yaş grubunda enfeksiyon sayısı çok yüksektir.

Böylelikle aşı olmadan bu yaş grubundakilerin büyük kısmı coronavirüs enfeksiyonu geçirecek.

ABD'de 5 milyon çocuk aşı olmuş (1,5 milyon 2 defa, geri kalanlar 1 defa), kalp kası iltihabı gibi yan etkiler görülmemiştir.

30 yaş altındaki tüm insanlara BioNTech/Pfizer'in ürettiği Comirnaty aşısı yapılmaktadır.

12 yaş altı çocuklar için düşük dozajlı aşı (yetişkinlerin üçte biri) kullanılmaktadır. Üçüncü aşı ise 18 yaş altı insanlar için şimdilik önerilmemektedir.

5 yaşından itibaren çocuklarınızı aşı yapmanızı tavsiye ediyorum.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.