Çocuklarda ateş

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Son dönemde çocuklarda ateşlenme yaşandı mı ebeveynler koronavirüsü enfeksiyonundan endişeleniyor. Ancak ateşin birçok nedeni var. 

 

Ateş ısının 38°C üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateşi koltuk altında, ağız içinde, anustan ve kulaktan ölçmek mümkündür. Günümüzde Avrupa’da kulanılan en yaygın metod kulaktan ısı ölçme araçlarıdır. Ancak küçük bebeklerde anustan ölçmek daha güvenilirdir. 

Anneler termometre kulanmadan ateşin varlığını veya çocuğun ateşi olmadığını doğru saptasalar bile her evde bir termometrenin bulunması şarttır. Çocuğun görünümü veya davranışı ateşin derecesinden daha önemlidir. 

Küçük bebeklerde ateş fazla sarılması sonucu gelişebilir. Bu durumdan şüphelenildiğinde çocuk soyularak ısıya 15-30 dakika içinde tekrar bakılmalıdır. Üç aylıktan küçük bebeklerin bağışıklık sistemi daha az etkin ve bundan dolayı enfeksiyon kapma tehlikesi daha yüksektir. Bu bebeklerde ısı 38°C’yi geçti mi derhal doktora gidilmelidir. Çünkü o yaşta ciddi enfeksiyonun belirtileri kendini açıktan göstermeyebilir. Bu yaş grubunda en çok idrar yolları iltihaplanması ateşe yol açmaktadır. 

Çocuklarda ateşin bir belirti olduğu hastalıkların başında nezle, solunum yolları hastalıkları, bronşit, zatüre, mide ve bağırsak rahatsızlığı (ishal, kusma), orta kulak iltihaplanması, bademcik iltihaplanması ve idrar yolları enfeksiyonu gelmektedir. 

Üç yaşına kadar çocuklarda altıncı hastalık olarak adlandırılan rahatsızlıkta da ateş belirgin bir belirtidir. Üç gün boyunca ateş 40 dereceyi geçmektedir. Dördüncü gününde ateşin düşmesiyle birlikte ciltten hafif kabarık kırmızı – pembe yaygın döküntü başlar. Ancak bu döküntü de iki-üç gün içinde kaybolur. Hastalık kendiliğinden geçer.  

Ateş hastalığın önemli bir fizyolojik bulgusudur. Vücudun hastalık ile mücadele ettiğinin bir ifadesidir. Yine hastalığın gidişi ve tedaviye cevabı konusunda yardımcı bir belirleyicidir. Ateşin başlıca etkileri: Artmış kalp atımı, halsizlik, rahatsızlık, huzursuzluk, terleme, su kayıbı ve titremek. 

Çoğu aileler ateşin ilaçla tedavisini istemektedir / beklemektedir. Ancak ilaç dışında uygulanabilecek yöntemler de vardır. Öncelikli olarak çocuk terlemeğe veya üşümeğe yol açmayacak rahat bir ortama yerleştirilmelidir. Fazla giysi ve battaniyeler çıkarılmalıdır. Oda ısısı rahat bir aralığa (18-20°C) ayarlanmalıdır. Bol su içirilmelidir. 

Banyo yaptırma birçok aile tarafından kullanılan ateş düşürme yöntemidir. Ancak bu yöntem tansiyon düşüklüğü ve bayılma tehlikesi içerdiğinden dolayı bundan kaçınılmalıdır. Onun yerine ılık suda ıslatılmış bezlerle el ve ayak bilekleri ile baldırın sarılması daha da uygundur.  

Ateşi düşürmek için birçok ilaç mevcuttur. Ancak özellikle toplumumuzda yaygın olarak kulanılan Aspirin ilacı yan etkilerinden dolayı çocuklarda kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ilaçlarda ilacın ekinde yazılı olan kulanım kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Bir ilaç türü ateşi yeterince düşürmüyorsa iki değişik ateş düşürücü ilaç da belli aralıklarla kullanılabilinir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.