Çocukluk alanında 3. Yol mümkün

  • HDP Çocuk Komisyonu’nun düzenlediği sempozyumun sonuç bildirgesinde, “Sempozyumun birinci günü açılışta sorduğumuz ‘Çocukluk alanında 3. bir yol mümkün mü?’ sorusuna, üzerimize düşen büyük sorumlulukla birlikte ‘evet, mümkün’” denildi.

 

HDP Çocuk Komisyonu 11-12 Haziran tarihlerinde düzenlenen “Çocukluk Algısı ve Çocuk Politikalarında Yeni Arayışlar” sempozyumunun sonuç bildirgesini yayınladı. Sempozyumda çocukluk alanında çalışan ya da bu alana duyarlı kurum, gazeteci, hukukçu, sanatçı, siyasetçi, akademisyen ve çocuklar bir araya gelmişti. HDP’nin çocuk politikasının yol haritasını ve çocukluk alanındaki sorunları birlikte tartışmak amacıyla düzenlediği sempozyumla, çocuk alanında biriken deneyimler aktarıldı. Öte yandan sempozyum çocuk alanına emek verenlerle; hangi yöntem ve araçlarla nasıl bir ortaklaşmaya gidileceğine dair de bir fikir verdi. 

Sempozyum ilk gününde açılış konuşmasında komisyon eşsözcüsü Nuray Türkmen çocukluğa dair hâkim yaklaşımlara karşı başka bir çocukluk yaklaşımını tartışma olanaklığının izini, çocukluk algısında ve yaklaşımında “3. Bir Yol Mümkün mü?” sorusunu sorarak sürdü. Bu sorunun ve arayışın arka planındaki iki hâkim yaklaşımı; çocukları özne olarak görmeyen, korumaya muhtaç varlıklar olarak gören geleneksel yaklaşım ile “projelendirilmiş” birey olarak kabul eden ve geleceğin inşasında kapitalist-modernist çocukluk yaklaşımının altını çizdi.

Çocuk Komisyonu sonuç bildirgesinde özetle şöyle denildi: “‘Çocukluk Algısı ve Çocuk Politikalarında Yeni Arayışlar Sempozyumu’ deneyiminin öğreticiliği sayesinde eşit ve özgür bir yaşamı savunan bir çocuk politikasına ilişkin kapıyı aralayabileceğimiz, bu inşaya katkı sunabileceğimiz bir yol haritasının geliştirilmesi, güçlendirilmesi bizler açısından oldukça kıymetli. Bu nedenle sempozyum, HDP açısından çocukluk alanına daha sistematik ve bütünsel bakmanın da başlangıç deneyimini ifade etmektedir. HDP Çocuk Komisyonu olarak çocukluk alanının emektarlarıyla yol yürümenin deneyimi anlamına da gelen bu buluşmaları çokdilli ve daha kapsayıcı, deneyimlerin her birini daha fazla gören bir yaklaşımla sürdürmeye talibiz. Bu arayışı daha güçlü şekilde sürdürmeye kaynaklık eden inancımızı; çocukluk alanının gerçekten de ‘gökyüzü gibi bir şey’ olduğu hakikatinden, Antranik Zarokyan’ın yaşama ve var olma inancından ve Koma Zarokên Ma’yê’nin hem şenlikli hem de ezilen halkların direnişini ve umudunu ta içten duyuran ezgilerinden alıyoruz. Sempozyumun birinci günü açılışta sorduğumuz ‘Çocukluk Alanında 3. Bir Yol Mümkün Mü?’ sorusuna, üzerimize düşen büyük sorumlulukla birlikte ‘evet, mümkün’ diyebiliriz.”  BİA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.