Covid-19 pandemisinde son durum

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dünyadaki eşitsizliği de unutmamak gerekir. Henüz aşı olamamış insanlar çok. İnsanların yüzde 62'i aşı olmuş. Bunların büyük çoğunluğu gelişmiş ülkelerde yaşamakta. Aşılar herkese ulaşmadığı müddetçe yeni varyantların çıkması engellenemez. 

Şimdiye dek Dünya genelinde 590 milyon enfeksiyon tespit edilmiş, 6 milyon 440 bin insan ölmüştür. Gazetenin yayınlandığı Almanya'da ise 31 milyonu aşkın insana SARS-CoV-2 virüsü bulaşmış, 146 bin insan hayatını kaybetmiştir. 

Coronavirüsü yapısı itibariyle hızlı şekilde değişen bir virüstür. Bundan dolayı vücudun yarattığı savunma mekanizmalarından kendini koruyabilmektedir. Vaka sayısı yüksek olduğu müddetçe mutasyon olasılığı da yüksektir. 

Kasım 2021'den beri dominant olan virüs varyantı Omicron'dur. Omicron'un da B.A1, B.A2, B.A4 ve B.A5 gibi alt varyantları bulunmaktadır. Omicron, özellikle de B.A4 ve 5 varyantları diğer varyantlara (ör. Delta'ya) göre çok daha bulaşıcıdır. Bu varyantın yarattığı enfeksiyonun daha hafif seyrettiği bilgisi kesinlikle doğru değildir. Sırf Almanya'nın günlük ölü sayısına baktığımızda, ki bu 100-150 civarındadır, bunu görmek mümkün. Türkiye'nin sayılarına baktığımızda da vaka sayısında ciddi bir artış görülüyor. Ancak daha önce de olduğu gibi ölü sayısı diğer ülkelere göre düşük. Otokratik rejimler için bu durum elbette çok şaşırtıcı değil.

Aşı olmuş insanlara da virüs bulaşabiliyor. Şimdi diyeceksiniz, neden aşı olayım o zaman. Aşı bulaşıdan korumuyor, ama üç defa aşılanmış, 70 yaş üstü (Almanya'da bu hafta itibariyle 60 yaş üstü) grupta ise dört defa aşı olmuş insanlarda genelde ölümü engelliyor. Şu an yapılan aşılar henüz Omicron varyantına uyarlanmış değil. Sonbahar ile birlikte yeni aşıların çıkması bekleniyor. Ancak uzmanlar onu beklemenin tehlikeli olduğu yönünde uyarı yapıyor. 

Tabii bütün bunları konuşurken dünyadaki eşitsizliği de unutmamak gerekir. Henüz aşı olamamış insanlar çok. Şimdiye dek yeryüzünde insanların yüzde 62'i aşı olmuş. Bunların büyük çoğunluğu gelişmiş ülkelerde yaşamakta. Aşılar herkese ulaşmadığı müddetçe yeni varyantların çıkması engellenemez. Dünyadaki sistem genel itibariyle değişmediği müddetçe sağlık alanındaki dengesizlik ve eşitsizlik de kalır. Böylelikle mücadelemiz için birden fazla neden vardır. Sağlık alanı da bir mücadele gerekçesi ve alanıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.