Covid aşısı güncel durum

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dünyada aşılama verileri: Dünyada Şubat ayının sonuna kadar 241 milyonu aşkın kişiye aşı yapılmıştır. ABD 75 milyon aşı ile tüm ülkelerin başını çekmektedir. Çin 40 milyon aşı ile ikinci sıradadır. Ancak aşılanma nüfusa orantılı olarak ele alındığında İsrail ön plana çıkmaktadır. İsrail’de Şubat sonu itibarıyla nüfusun yüzde 55’i aşılanmıştır. Böylelikle İsrail’de elde edilen veriler aşının etkisi, özellikle de aşı olan kişinin virüsü başkasına bulaştırması konusu açısından önemlidir.  

Almanya’da aşılamada son durum: 1 Mart itibariyle Almanya’da 4 milyon 234 bin 952 kişi aşılanmış durumda. Bunlardan 2 milyon 159 bin 412 kişi gerekli olan iki aşıyı da almış. Bu nüfusun yüzde 2,6’sına tekabül etmektedir. Her gün ortalama 161 bin aşı yapılmaktadır. 1 Mart’a kadar 8 milyonu aşkın aşı Almanya’ya teslim edilmiştir. Bunlardan 6 milyon 670 bini BioNTech/Pfizer, 1 milyon 450 bini AstraZeneca ve 679 bini Moderna şirketine aittir.

Şimdiye kadar sırf Moderna ve BioNTech/Pfizer aşısını kullanan ABD Johnson & Johnson şirketinin ürettiği aşının kullanımı için gerekli olan izni verdi. 18 yaş üstü insanlarda kullanılabilecek aşı yapı itibarıyla AstraZeneca aşısına benzemektedir. Johnson & Johnson’un aşısı sırf bir defa yapılmaktadır. İkinci aşı gerekli değildir. Koronavirüsü kaynaklı ağır vakalardan ve ölümlerden koruma oranı 44 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucu yüzde 85 olarak belirlenmiştir. Johnson & Johnson şirketi Şubat ortalarında Avrupa İlaç Dairesi’ne aşının Avrupa’da kullanımı için başvuruda bulunmuş. Başvuruya ilişkin kararın Mart ortalarında verilmesi bekleniyor.

Aşıların yan etkileri: Avrupa’da piyasada olan üç aşının (BioNTech/Pfizer, Moderna ve AstraZeneca) yan etkileri büyük benzerlikler göstermektedir. Aşılanmanın yapıldığı yerde ağrı, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş ve titreme bunların başında gelmektedir. BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarında yan etkiler daha çok ikinci aşılama sonrası, AstraZeneca aşısında ise birinci aşıdan sonra görülmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.