DAİŞ ve Fransız şirket ilişkileri

Selma AKKAYA yazdı —

  • Holcim'in bir yan kuruluşu olan grubun, 2013 ve 2014'te bir yan kuruluşu aracılığıyla İslami örgütler de dahil olmak üzere terörist gruplara birkaç milyon euro ödediğini kabul eden firma yetkilileri şimdi inkarı seçiyor.

Fransa yargısı uzun süredir soruşturma kapsamında olan Fransız çimento şirketi Lafarge dosyasını yeniden yargı önüne taşıyacak. Suriye'de terör örgütü DAİŞ’e finansman sağladığı iddia edilen Fransız çimento devi Lafarge'a, "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla dava açıldı.

"insanlığa karşı suçlarda suç ortaklığı" iddianamesi yani Lafarge dosyası  söz konusu şirketler grubunun  2013 ve 2014'te bir yan kuruluşu aracılığıyla, Suriye'deki bir çimento fabrikasının faaliyetini sürdürmek için terörist gruplara ve aracılara birkaç milyon euro ödediğine dair kimi belgelerin ortaya çıkması ile başlamıştı. Ülke savaşa girerken Suriye'de bir çimento fabrikasının faaliyetini sürdürmek için devlet teşkilatına (İD) ve aracılara Lafarge Grubu, 2010 yılında tamamlanan bu sitenin inşaatına 680 milyon euro yatırım yapmıştı. Şirket hakkında Haziran 2017'de bu döneme dair iddialar kapsamında açılan soruşturma nedeni ile Lafarge'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler; "teröre finansman sağlamak" ile suçlanarak gözaltına alınıp sorgulanmıştı.

Şirkete Haziran 2018'de "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması yöneltilmiş ancak Fransız yargısı bu suçlamalara ilişkin soruşturmayı Kasım 2019'da  iptal kararı almıştı. Davaya müdahil sivil toplum örgütleri Sherpa, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, söz konusu iptale itiraz edip davayı Yargıtaya taşımıştı.

Fransız Yargıtayının, Eylül 2021'de Lafarge'a DAIŞ'i finanse etmesi nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı alarak dosyayı Temyiz Mahkemesine göndermişti.
Uzun süredir gündemde olan bu iddiaları şirket yetkilileri ilk gündeme geldiğinde yapılan soruşturma kapsamında inkar etmemiş, aksine şirketin güvenliği gerekçesine sarılmıştı. Devamında gelişen hukuksal süreçler de ise Holcim'in bir yan kuruluşu olan grubun, 2013 ve 2014'te bir yan kuruluşu aracılığıyla İslami örgütler de dahil olmak üzere terörist gruplara birkaç milyon euro ödediğini kabul eden firma yetkilileri şimdi inkarı seçiyor.

Paris Temyiz Mahkemesi 18 Mayıs Çarşamba günü, çimento grubu Lafarge'ın Suriye'deki 2014 yılına kadar faaliyetleriyle ilgili "insanlığa karşı suçlarda suç ortaklığı" suçlamasını bir iddianameye dönüştürerek yargılanması yönünde karar verdi.  Temyiz Mahkemesi Çarşamba günü özellikle bu konu üzerinde durarak, şirketin "DAIŞ'in faaliyetlerini, DAIŞ’in eylemleri hakkında kesin bilgi sahibi olarak, yan kuruluşlar aracılığıyla birkaç milyon dolarlık finansman sağladığı" kanaatine varan başsavcının taleplerini takip etti.

Söz konusu dava uzun süredir gündemdeydi. Bölge iç savaşın eşiğindeyken çimento fabrikası olan Lafarge Grubu, Total daha birçok Fransız şirketinin bölgede faaliyet yürütmek için DAIŞ’e finansman sağladığı biliniyor. Fransa yargısı ise söz konusu dosyalar konusunda çok istikrarlı bir profil izlemiyor. Özellikle sivil toplum örgütlerinin baskısı ile ilk kez bir dosyanın yeniden işlem görmesi kararı alındı. Bu bir sonuca ulaşır mı bilinmemekle birlikte, Ortadoğu’da çok kanlı işlere bulaştığı açık!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.