“Devlet sırrını kaldırın, 10 yıllık utanca son verin”

Selma AKKAYA yazdı —

  • 10 yıldır ilerlemeyen bir dosya, 10 yıldır, "devlet sırrı" gerekçe gösterilerek Fransa ilgili istihbarat birimlerinin elindeki bilgi ve belgeleri dosya hakimi ile paylaşmaması artık Kurdistanlıların sabrını taşırmış durumda!

Fransa’nın başkenti Paris’te Avrupa Kürt Kadın Hareketi,  Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ile Fransa Kürdistan Demokratik Toplumu-CDK-F öncülüğünde 9 Ocak 2013’te Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katlediliş yıldönümü dolayısıyla Ocak ayında yapılacak eylem, anma ve mitingler için son hazırlıklar devam ederken, 7 Ocak günü yapılacak büyük yürüyüşün afişleri asılmaya başlandı. “Devlet sırrını kaldırın, 10 yıllık utanca son verin” çağrısı ile bu yıl yapılacak merkezi 7 Ocak 2023 yürüyüşüne Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Fransa’nın birçok kentinden katılım olması bekleniyor.

7 Ocak’ta Paris’te gerçekleşecek olan büyük yürüyüş ve mitingin yanı sıra 4 Ocak Çarşamba saat 12.00’de Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne yürüyüş ve 9 Ocak günü yine Enformasyon Bürosu önünde gerçekleşecek anma etkinliği ve 12 Ocak tarihinde Fransız Parlamento binasında konuya dair yapılacak konferans için hazırlıklar devam ediyor. Etkinliklere dair 18 Aralık günü öğlen saatlerinde eylem komitesinin kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor. TJK-E, TJK-F, CDK-F, Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK), TEV-Çand, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Ile De France’da bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezleri’nin aktif rol aldığı hazırlık çalışmaları sırasında bu yılın eylem teması "Devlet Sırrını Kaldırın, 10 Yıllık Utanca Son Verin" şeklinde afişlere yansıdı. 10 yıldır ilerlemeyen bir dosya, 10 yıldır, "devlet sırrı" gerekçe gösterilerek Fransa ilgili istihbarat birimlerinin elindeki bilgi ve belgeleri dosya hakimi ile paylaşmaması artık Kurdistanlıların sabrını taşırmış durumda !

Geçtiğimiz yıllarda  salgın nedeniyle Paris’te yapılacak yürüyüş, sadece Ile De France bölgesinde yaşayan Kurdistanlılar ve dost kurumların katılımı ile sınırlı kalmıştı. Bu yı lise Avrupa’nın birçok ülkesinden katılımla 7 Ocak günü Kürdistanlılar 10. Yılda bir kez daha hesap soracak. Eyleme çok  sayıda dost Fransız kadın kurumu  ve siyasi partinin de katılım sağlayacağı belirtiliyor. Halkı bilgilendirmek için afiş, el ilanı çalışmaları devam ederken, Fransız otoritelerinden konuya dair hiçbir açıklama gelmiyor. “Adalet ve hakikati, bu halkın iradesi ve şehitlerine sahip çıkışı ortaya koyacaktır” diyen Kurdistani kurumlar, 10 yıldır meclis, senato ve bürokrasinin koridorlarını arşınlarken, "hakikati biliyoruz. Devlet sırrı gerekçesini kaldırın. Katliamın emrini verenleri yargılayın" demekten usanmadı. 10. Yıl dönümü vesilesi ile yapılacak tüm etkinliklerde yeniden Kurdistanlılar ve dostları, 3 kadın siyasetçiyi katleden Türk devleti ile katliamı örtbas eden suç ortaklarını protesto edip, üç fidanı anarak Fransa devletini göreve çağıracak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.