Devlet Üryan Hızır Ocağı’nı yıktı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Üryan Hızır Ocağı / ADIYAMAN

Üryan Hızır Ocağı / ADIYAMAN

  • Maraş merkezli depremlerde büyük yıkım gerçekleşen Adıyaman’da çok sayıda insan hayatını kaybetti, yaralandı. Yıkıma uğrayan yapıların arasında Alevilerin kutsal mekanları var. Üryan Hızır Ocağı evlatlarından Veli Büyükşahin, Adıyaman Çelikhan İlçesi’ne bağlı Pınarbaşı Bulam’da Ocak evinin valilik emriyle yıkıldığını söyledi.

Maraş merkezli depremlerde büyük yıkım gerçekleşen Adıyaman’da çok sayıda insan hayatını kaybetti, yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, çoğu da ağır hasarlı. Yıkıma uğrayan yapıların arasında Alevilerin kutsal mekanları var. Üryan Hızır Ocağı evlatlarından Veli Büyükşahin, Adıyaman Çelikhan İlçesi’ne bağlı Pınarbaşı Bulam’da Ocak evinin valilik emriyle yıkıldığını söyledi.

150 yıllık tarihi olan Alevi Ocak evinin kaymakamlık ve valilik emriyle yıkıldığını belirten Büyükşahin, “Bu mirasa enkaz muamelesi yapılmamalıydı. Bu tür tarihi, kültürel ve inançsal özellikleri dikkate alınarak bir uygulamanın yapılması gerekirdi. Çok ama çok üzgünüz” dedi.

Yüz yıldır cemler yapılıyordu

Büyükşahin, insani kırımın yanında kültürel kırımın eşiğinde olduklarını söyledi ve ekledi: “Benim de evladı olduğum Üryan Hızır Ocağı’nın Adıyaman Çelikhan İlçesi’ne bağlı Pınarbaşı Bulam’da bir ocak evimiz var. Yüzyılı aşkın süredir cemler yapılıyordu. Burası maalesef iki gün önce iş makinalarıyla yıkıldı, param parça edildi. Burada en az 5 Alevi piri cem yapmıştı, ikrar almıştı, yol sürmüştü, müsahiplik cemleri yapmıştı. Burası sadece bir taş, tahta, duvar yada bir kerpiç değil. Alevi tarihselliği içinde kendi kültürü, inancı, yolu barındırıyor.”

Hesabını soracağız

Büyükşahin, bu yıkımın incitici olduğunu belirterek, “Bunun hesabının sorulması lazım. Alevi coğrafyasındaki mirasa sahip çıkmak gerekiyor. Ben o evde doğmuş, orada büyümüş ilk cemlerine orada katılmış biri olarak, her Adıyaman’a gittiğimde orayı ziyaret etmeden geçemezdim. O odada oturup babamın dedelerinin dedeleriyle bağ kurmaya çalışan biri olarak Alevi yolundan yürüyen biri olarak çok incindim” diye konuştu.

BERFİN YILDIZ/ PİRHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.