Doğum kontrol hapı türleri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Doğum kontrol hapının alımına adetin ilk gününde başlanır. Bu durumda koruma hemen sağlanır.

Östrojen ve progesteron içeren hormonlar en sık kullanılan doğum kontrol haplarıdır. Bu grup ikiye ayrılır: monofazik ve multifazik. 

Monofazik çeşidinde kutuda içeriği tamamen aynı olan 21 hap bulunmaktadır. Her hapın üzerinde gün isimleri vardır. Monofazik ilaç 21 gün alınır. Ardından yedi gün ara verilir. Ara verildikten iki-üç gün sonra kanama meydana gelir. 28 hapı içeren monofazik ilaç da var. Son yedi gün alınan hapın içerisinde hormon yoktur. 28 hap içeren yöntem yanlışlığı önlemek için iyidir. Bu yöntemde de hormonsuz hapın alınımına başlandıktan iki-üç gün sonra kanama (adet) meydana gelir. 

Multifazik ilaçta ise hapların içeriği değişmektedir. Örneğin bir dönemde sırf östrojen içerir, bir dönemde ise progesteron ve östrojen. Bu hapların sıralamasına göre alınması hamileliği önleme açısından oldukça önemlidir. Multifazik haplar kadının doğal hormon yapısına daha yakındır.

Bir de sırf progesteron içeren doğum kontrol hapı vardır. Bu hapların sürekli aynı saatlerde alınması önemlidir. İki saatlik bir gecikme bile koruyucu etkisini ciddi anlamda azaltabilir. 

Doğum kontrol hapının alımına adetin ilk gününde başlanır. Bu durumda koruma hemen sağlanır. 

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için de bir hap vardır. Bu hap sırf yüksek dozda progesteron hormonunu içerir. Hapın ilişkiden sonra en kısa sürede alınması önemlidir. Etkili olabilmesi açısından en fazla korunmasız ilişkiden 72 saat sonra kullanılması gerekir. Bu hap halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinir. Bu hap genel anlamda, yani günlük kullanılabilecek bir doğum kontrol hapı değildir. İçindeki hormon itibariyle kanama ve adette düzensizlik yaratabilir.

Haftaya da ilacın yan etkilerini işleyeceğiz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.