Doğum kontrol yöntemleri 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Doğum kontrol hapları cinsel ilişkiye rağmen gebeliği önlemenin en etkili yöntemidir. Fakat bu yöntemi kullanan kadınların da hamile kalma riski sıfır değildir, risk yüzde 1'in altında olsa da.

21. yüzyılda olmamıza rağmen doğum kontrol yöntemlerinin büyük bölümü hala kadınlara dönüktür. 

Kadınlara yönelik en çok kullanılan metod gebeliği önleyen ilaçlar ve rahim içine yerleştirilen spiraldır. İki yöntemin de ciddi yan etkileri / tehlikeleri vardır. Bunun yanı sıra diyafram, iğne, fitiller ve kadının tüplerinin bağlanması (tüp ligasyonu) da gebeliği engellemek için kullanılmaktadır. 

Erkeklere dönük bir iğne bulunması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde yürütülen çalışmalara 2011 yılında son verilmiştir. Daha sonra da ciddi anlamda sonuç veren bir araştırma olmamıştır, daha doğrusu etkili bir yöntemin bulunması amaçlanmamıştır. Bunun sebebi ise kendisini tıp alanında da gösteren cins eşitsizliğidir. Bu yılın Mart ayında ABD'li bir ekip farelerde yapılan ve etkili olan bir ilacı insanlarda denemeye başlayacağını duyurdu. Ancak daha önceki yöntemlerde de hayvanlarda sağlanan başarı erkeklerde elde edilemedi. Şu an erkeklerin uygulayabileceği en etkili gebelik engelleyici yöntem prezervatif kullanımı veya sterilizasyon, yani kısırlaştırma. Birinci yöntemin güvenirliği yırtılma tehlikesinden kaynaklı düşüktür, ikinci yöntem ise pahalıdır. 

Doğum kontrol hapları cinsel ilişkiye rağmen gebeliği önlemenin en etkili yöntemidir. Fakat bu yöntemi kullanan kadınların da hamile kalma riski sıfır değildir, risk yüzde 1'in altında olsa da. 

Bu haplar sırf hamileliği önlemek için kullanılmıyor. Farklı hormonal dengesizlikler, adet döneminde görülen çeşitli sağlık sorunları, kist oluşumu vb durumlarda da bu ilaçlar etkili. 

Doğum kontrol hapları içinde hormon / hormonlar bulunmaktadır. Bir çeşidinde östrojen ve progesteron hormonları vardır, diğer bir türünde ise sırf progesteron mevcuttur. Bu hormonlar sentetik de olsa kadın vücudunda üretilen hormonlar ile aynı işlevi görmektedir. 

Progesteron adet ve gebelikte rol oynayan bir hormondur. Her ay rahimi hamilelik için hazırlamaktadır. Bu hormon aynı zamanda meme gelişiminde de rol oynar. Yine vücudun emzirmeye hazırlanmasında da etkilidir. 

Östrojen hormonu adette, doğurganlık ve cinsel fonksiyonlarda önemli bir yere sahiptir.  

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.