Dünya Sağlık Zirvesi ve Kürt hekimleri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dünya Sağlık Zirvesi'nin önde gelenleri/ konuşmacıları bizi ve sorunlarımızı dile getirmeyebilir. Fakat sorulara cevap vermek zorundalar. Bu da soruyu soracak birilerini gerektirir. Soru soracak Kürt hekimler ve sağlıkçılar ise neredeyse yoktu.

15 - 17 Ekim'de Berlin'de 100'ü aşkın ülkeden insanların katıldığı Dünya Sağlık Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Dünya Sağlık Örgütü (DSO) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus öncülük etti. 300'ü aşkın konuşmacılar arasında sağlık bakanları, DSO üst düzey yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve tanınmış akademisyen ve araştırmacılar vardı. Üç gün boyunca 60'ı aşkın panel düzenlendi.
Öncelikli konular arasında pandemi(ler) ve iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri vardı. Savaşların ve göçün sağlık üzerindeki etkileri de gündeme geldi. Geleceğe dair perspektifler de tartışıldı. 
Savaş, göç, iklim, pandemi; tüm bu konular özellikle biz Kürtleri yakından ilgilendirmektedir. Fakat hiçbir konuşmacı bu konuları işlerken Kurdistan/Kürtler örneğini vermedi. Şimdi diyeceksiniz, elbette kapitalist modernite sisteminde bu sistemi sorgulayan bizlerin ve sorunlarımızın konu olmasını bekleyemeyiz. 
Ben kısmen doğru diyor, ama kelimesini/itirazını ekliyorum. Dünya Sağlık Zirvesi'nin önde gelenleri/ konuşmacıları bizi ve sorunlarımızı dile getirmeyebilir. Fakat sorulara cevap vermek zorundalar. Bu da soruyu soracak birilerini gerektirir. Soru soracak Kürt hekimler ve sağlıkçılar ise neredeyse yoktu. Biz sırf iki kişiydik. 
Halbuki biz Kürtlerin, sorunları analiz etme ve geleceğe dair perspektiflerimizi sunma konusunda hem mesleki deneyimlerimiz hem de mücadele tarihinin getirdiği oldukça geniş birikimlerimiz var. Fakat sırf birikimlerimiz yok, bir de halkımıza ve insanlığa karşı (mesleki) sorumluluğumuz var. 
Çünkü sağlık bireye endeksli değildir. Ancak yaşam ve yaşam alanları bir bütün olarak sağlıklı olursa biz sorumluluğumuzu tam anlamıyla yerine getirmiş oluruz. 
Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'nun Dünya Sağlık Zirvesi'nde sıkça dile getirdiği bir husus vardı: "Sağlık barış için temeldir." 
Bu konuda meslektaşlarımı sorumluluk üstlenip, sağlıklı ve barışçıl bir yaşama katkı sunmaya çağırıyorum. 
Sağlıklı bir gelecek, güçlü ve özgür bir Rojava için Dr. Zeynep Binici-Çetinkaya ve Dr. Eray Öztürk ile başlattığımız Impuls Rojava isimli yardım kampanyasına da katkınızı bekliyorum: 

Kurdistanhilfe e.V.
Hamburger Sparkasse
IBAN: DE 40 2005 0550 1049 2227 04 
BIC: HASPDEHHXXX
Verwendungszweck: Impuls Rojava

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.