Efrîn sergisi "∞ Evrim" Basel’de

Kültür/Sanat Haberleri —

SERDAR MUTLU SERGI

SERDAR MUTLU SERGI

  • Sanatçı Serdar Mutlu'nun "∞ Evrim" sergisi İsviçre'nin Basel kentinde açıldı.Covid-19 kısıtlamalarından dolayı beşer kişilik ziyaretçi gruplarıyla gezilebilen sergi, daha çok kavramsal sanata odaklanıyor.

Sanatçı Serdar Mutlu'nun "∞ Evrim" sergisi İsviçre'nin Basel kentinde açıldı.

"A Narrative From Afrin" adlı 3 parçadan oluşan video enstalasyon eserinin gösterildiği sergi ilgi görüyor. Sosyal hafıza olarak Kürt kültürünün bazı kısımlarına odaklanan, konuklarla çatışma çözümü ve barış inşası biçimlerini tartışan sergide, Rojava sarısı diye bilinen sarı rengin önünde ses, görüntü ve altyazı ayrı ayrı gösterildi.

Covid-19 kısıtlamalarından dolayı beşer kişilik ziyaretçi gruplarıyla gezilebilen sergi, daha çok kavramsal sanata odaklanan sanatçı ve eserlere kapılarını açan Lotstremark Galeri'de gösteriliyor. Sergiye dair gazetemiz muhabirlerinden Miheme Porgebol’a konuşan sanatçı Serdar Mutlu, karşılaştığı tepkilerin olumlu olduğunu belirterek "Hem diasporasında sanata ilgisi olan Kürtlerden hem de Basel'deki sanatseverlerden gayet olumlu tepkiler aldık. Sanata ilgisi olmayıp destek için gelen Kürt akademisyen, siyasetçi ve toplumun diğer kesimlerinden insanlardan da olumlu dönüşler aldık" ifadelerini kullandı. Diasporadaki Kürtleri bir araya getirmesi açısından da serginin amaçlarından birine ulaştığını belirten Mutlu, serginin kendisini manevi yönüyle de tatmin ettiğini söyledi.

Yoldan geçenlere de anlatmak istedim

Covid-19 salgınını da göz önünde bulundurarak serginin ana temasının dışarıdan da görünebilecek şekilde tasarladıklarını belirten Mutlu, "Videoda Efrîn'e dair anlatıları yapan annelerin yoldan geçen insanlar tarafından da görülebilmesini istedim. Videonun altyazısının İngilizce ve Almanca haliyle sokaktan geçen insanlar tarafından da okunabilmesini istedim" ifadelerini kullandı.

 

Sanatın arabuluculuk misyonu

"Serginin teması da aslında Efrîn'de yaşananların anlatılmayan yönlerinin sanat yoluyla aktarımıyla ilgili" diyen Mutlu ekledi: "Sergiyi gezen insanların tam da bunları tartıştığını, konuştuğunu gördüm. Avrupalılar ve Kürtler bir aradaydı ve Efrîn'de yaşananları konuşuyordu. Diasporadaki Kürtler türlü sebeplerden ötürü gettolara kapanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden buradaki insanlarla paylaşımları kısıtlı olabiliyor. Böylece bir müzeye veya galeriye de nadir uğruyor. Bu ziyaretler çoğunlukla bireysel oluyor. Dolayısıyla da sanat eserinin arabuluculuk misyonunu kullanamıyor. Serginin bu açıdan da insanları bir araya getirebilmiş olması benim açımdan sevindiriciydi."

Daha farklı bir protesto biçimi mümkün

Serginin kendisini en çok memnun eden yanının sanatın eylemci yönünün fark edilmesi olduğunu ifade eden Mutlu,  "İnsanların Efrîn'deki işgal özelinde politik meseleleri daha farklı formlarla, sanatsal bir üslupla da tartışabileceğini görüyoruz. Mücadelenin daha başka yöntemlerle de sürdürülebileceği görülüyor. Sergiye gelenler arasında Avrupalı siyasi parti temsilcileri de vardı ve konuya dair bilgi paylaşımlarında bulunduk" şeklinde aktarımlarda bulundu.

13 Mart tarihinde açılan sergi 17 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.

Y.Ö. POLİTİKA/BASEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.