Elysee 5 yıl dinlendi, DGSE’nin ruhu duymadı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Kürtler söz konusu olunca istihbarat uzmanı kesilen ve telefonda kullanılan Vizontele film repliğini dahi bir şifre olarak değerlendiren Fransız DGSE’nin Elysee Sarayı dinlenirken ruhu duymuyor...

 

Fransa dünyaya istihbarat konusunda kafa tutarken, Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Fas hükümetinin İsrail NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" casus yazılımını kullanarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait akıllı telefonu dinlediğini ortaya koydu. 

Geçtiğimiz günlerde, Le Monde, The Guardian’ın da aralarında bulunduğu 16 medya oluşumu yaptığı araştırma da, ortaya çıkan sonuca göre, İsrail merkezli siber silah firması NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” casus yazılımı kullanılarak, dünya genelinde gazeteci, iş insanı, devlet görevlisinin de aralarında bulunduğu 50 binden fazla kişinin kişisel telefonlarının izlendiği belirtildi. Le Monde gazetesi ise özellikle “Pegasus” casus yazılımı kullanılarak Fas hükümetinin Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a ait telefonu dinlediğini iddia etti. Söz konusu iddianın ardından kriz büyürken, söz konusu dinlemenin 2017 yılına dayandığı ifade ediliyor. 

2017 seçimlerinden sonra Fransa için devreye sokulan dinleme programına ilişkin Fransa Cumhurbaşkanlığı sarayı Elysee’den açıklama gecikmedi; “Eğer bu bulgular doğruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm ışık bu açıklamalara tutulacak!” Fransa'da basın yayın-organları konu üzerine kilitlenirken, Fas hükümetinden henüz çıt yok!

İddialar doğru ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un telefonu 2017 yılından bu yana, Fas istihbaratı tarafından izlenmiş. Macron’un gündemi, metin mesajlar, e-postaları ve telefon görüşmeleri dahil olmak üzere neredeyse tüm özel bilgilerine ulaşılmış demektir. Söz konusu casus yazılımın aynı zamanda ortam dinleme ve kamerayı telefon kapalıyken bile etkinleştirme özelliği mevcut!

Hem hükümet hem de muhalefet tarafından konuya dair açıklamalar birbirini izlerken, söz konusu yazılım konusunda Fransa’da, aralarında önde gelen Fransız haber kuruluşlarından çalışanların da bulunduğu binden fazla gazeteci suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Paris Savcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. 

“Pegasus” casus yazılımı kullanılarak, telefonları ele geçirilen 50 binde fazla kişiden bahsediliyor. Devlet liderleri başı çekerken, iş insanı, gazeteci, yazar, devlet araştırma görevlileri vb yelpaze oldukça yaygın. 

Listenin başını ise Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan, Mısır ve Fas Başbakanları ve Lübnan, Uganda, Fransa ve Belçika gibi ülkelerin devlet liderleri çekiyor. Söz konusu dinlenmeler sadece devlet liderleriyle sınırlı değil; Birleşmiş Milletler’den Dünya Sağlık Örgütü’ne kadar uzanan bir de kurumlar listesi var.  

Fransa’da geniş yankı uyandıran olayın ardından casus programın üreticisi İsrail Savunma Kuvvetleri’nin istihbarat birimi olan “Unit 8200’ün” 3 eski üyesi tarafından kurulan NSO Group tarafından yapılan açıklamada; firmanın casus yazılımlarını teröristlere ve suçlulara karşı kullanılmak üzere hükümetlere sattığı belirtiliyor. 

Casus yazılım dinlemesine ilişkin gündemde önümüzdeki günlerde ülkeler arası suçlamaların birbirini izleyeceği açık. Bütün bu yaşananlar karşısında sınıfta kalan en önemli kurum ise Fransız İç ve Dış İstihbarat birimleri oldu.

Kürtler söz konusu olunca istihbarat uzmanı kesilen ve telefonda kullanılan Vizontele film repliğini dahi bir şifre olarak değerlendiren Fransız DGSE’nin Elysee Sarayı dinlenirken ruhu duymuyor...

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.