Elysee için kartlar açılıyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa’da siyasi partiler 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylarını belirleme noktasında son hazırlıklarını yapıyor. Seçimde en fazla oy alması beklenen isim aşırı sağ lideri Marie Le Pen. Le Pen karşısında adaylığını ilan eden ilk isim ise Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin başkanı Melechon. 

 

Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tüm itibar kaybına karşın muhtemel aday olacak. Sarkozy’nin partisi olarak bilinen Cumhuriyetçiler’de Alpes-Maritimes belediye başkanı Jean Leonetti adı öne çıkarken, kulislerde adı dolaşan bir diğer isim ise Sosyalist ve Ekolojistlerin ortak adayı olması beklenen Anna Hidalgo.

Kamuoyunun adaylara yoğunlaştığı bir dönemde, Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon tarafından, 2022 seçimlerine bir hafta kala Müslümanların hedef gösterildiği bir suikast yahut saldırının düzenlenebileceğini iddiasıyla tartışmalar başka boyut kazandı. Siyasi partiler, Melechon’un iddiasına açıklık getirmesini talep ederken, öte yandan Macron, Tain-l'Hermitage kentinde turizm otelcilik lisesini ziyareti sonrasında kendisini bekleyen kalabalıkla tokalaşmak için yaklaşırken bir kişi tarafından tokatlandı.

Macron, saldırıya ilişkin, "Eylemlerde ve söylemlerde şiddet ve nefret olmamalı, aksi takdirde demokrasinin kendisi tehdit haline gelir" açıklamasında bulunurken, Fransa siyasetinin gündemi bu kez tokat olayına döndü.

Melenchon, Müslümanların hedef gösterildiği bir saldırıyı youtube’da yayınlanan bir videoya dayandırıyor. Siyaset arenasında tartışmaya yol açan bu iddia "Melenchon 2022 yılı seçimlerinde Müslüman oylarına oynuyor" şeklinde yorumlanırken, Fransa parlamenter sisteminde yer alan siyasi partilerin geldiği noktayı da işaret ediyor.

İslamofobi, ülkede ayyuka çıkan ayrımcı politikalar, asker mektupları ve benzerlerinin gündemde olduğu bir dönemde ve yaklaşan seçimler öncesinde; itibar kaybı yaşayan Macron’a tokat, Melenchon’un saldırı iddiası, aslında tıkanan siyasi partilerin durumunu özetliyor. Oy kaygısıyla bu tür şeylerin ortaya atılması sol gruplar tarafından ağır bir dille eleştirildi. Sol birliğin önünü tıkadığı söylenen Melenchon’un özellikle Paris Büyükşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun Cumhurbaşkanlığı adayı olarak adının geçmesinin ardından böylesi bir yola başvurduğu yorumları da yapılıyor.

Melenchon’un, diğer sol partilerin giderek dibe vurduğu dönemde tüm ekibiyle seçime asıldığı aşikar. Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü sırada yer almıştı. Günlük olarak televizyon ekranlarında boy gösteren Melenchon’un, söz konusu video dışında bir bilgiye sahip olup olmadığı ise bilinmiyor.

2017 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yılların siyasi partileri bozguna uğramıştı. Ne sosyalistler ne de merkez sağın adayları birinci turu aşamamış, yaşanan krizin ortasında Emmanuel Macron doğmuştu. Yerleşik partiler sadece oy kaybetmedi, tümüyle piyasadan silindi. Siyasi partilere güvensizlik, verili partilerin siyasette kendini yenileyememesi Macron’un parlamasına vesile olmuştu, şimdi aynı Macron halkın güvenini giderek kaybettiği için "TOKAT"tan medet umar hale geldi. Melenchon ise ülkenin gündemindeki islamofobi, ayrımcılık, ırkçılık vb konuların üzerine yürüyerek kaosu seçim öncesi derinleştirmeye çalışıyor. Kaostan beslenmeye çalışan Melenchon’un karşısında ise şu an en güçlü aday Le Pen. Ama yaşanan atmosfere bakıldığında, 2017 seçimlerinde olduğu gibi süreç kendi yeni Cumhurbaşkanını da sürpriz bir şekilde yaratabilir!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.