Elysee’yi Macron’a kaptıran solda birlik!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Melenchon basın karşısına geçmiş, Başbakan olmak istediğini açıklamıştı. Bu istek hem Macron’a giden oyları konusunda Macron’a bir gönderme diğer taraftan ise sola ‘herkes boyunun ölçüsünü aldı, gelin masaya oturalım’ çağrısıydı. Öylede oldu.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından solun parçalı duruşuna gelen eleştiriler, seçimde solun hezimeti, aşırı sağın yükselişi, 1 Mayıs eylemlerinin nabzı, kullanılmayan yüzde 27 oy oranı vb tüm bu bileşkenin basıncı; sola kendi aralarında ittifak seçeneğinden başka yol bırakmadı!

Sosyalist Parti, Komünist Parti, Avrupa Ekoloji-Yeşiller Partisi, Boyun Eğmeyenler Hareketi ve Anti-Kapitalist Parti 4 Mayıs günü Haziran parlamento seçimleri için Avrupa Birliği ve nükleer enerji konusundaki programları konusunda çeşitli anlaşmazlıklarına karşın birlikte hareket etme kararı aldı. Cumartesi günü resmi olarak kamuoyuna duyurulacak birlik nedeni ile Yeşillerden bazı önemli isimlerin aynı şekilde Sosyalist Parti içerisinde kimi istifaların yaşandığı belirtiliyor. 7 Mayıs'ta açıklanacak olan ortak bir hükümet programını ile birlik halka çağrı yapmayı planlıyor.

12-19 Haziran tarihlerinde yapılacak seçimler için kurulan ittifaka Melenchon’un çağrısı ile ilk olarak Yeşiller ve Komünist Parti dahil olmuştu. Her iki partinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplam oyu yüzde 7 civarında. Durumdan memnuniyetini dile getiren Boyun Eğmeyenler Hareketi söz konusu birlik ile  Macron’un yenilebileceğini ifade ediyor.

Sol 20 yıl sonra ilk kez bir arada olacak. Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olduğu gün Macron’un zaferinin ilanın hemen ardından Melenchon basın karşısına geçmiş, Başbakan olmak istediğini açıklamıştı. Bu istek hem Macron’a giden oyları konusunda Macron’a bir gönderme diğer taraftan ise sola ‘herkes boyunun ölçüsünü aldı, gelin masaya oturalım’ çağrısıydı. Öylede oldu. Seçimden hemen sonra Melenchon, tüm sol partilerle görüşme trafiğinin startını verdi. Yıllar önce Sosyalist Parti’den AB serbest pazar politikası tartışmaları üzerinden ayrılan ve kendi hareketini kuran Melenchon, aldığı yüzde 23 oyun avantajını kullanarak yeni bir yola girdi ve Macron’un parlamentoda çoğunluğu almasının önünde büyük bir bariyer oluşturmak için tüm kartlarını açmış gibi duruyor.

Asgari ücretten, emeklilik yaşı ve temel ihtiyaç tavan fiyatı belirleme vb birçok ortak nokta konusunda son iki haftadır süren tartışmalara özellikle 1 Mayıs’ta alanlara çıkan yüzbinlerin mesajı da eklenince uzlaşı konusunda direnen Sosyalist Parti’yi de birliğe dahil oldu. Sosyalist Parti'nin adayı Anne Hidalgo, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 1,75 oy almıştı. Bu sonuç partinin tarihte elde ettiği en kötü seçim sonucu. Buna rağmen halen parti içerisinde birliğe karşı çıkış seslerinin yükselmesi ise başka bir boyut!

Cumartesi günü basın karşısına geçecek birliğin açıklaması daha gelmeden, anket şirketleri kamuoyu yoklamalarına çoktan başladı bile. Harris Interactive anket şirketinin bu konuda yayınladığı verilere göre Macron ile hareket edeceğini açıklayan merkez sağın toplam oyları ile sol ittifakın oylarının başa baş olacağını ifade ediliyor. Fransa’da iki turlu seçim sisteminin böylesi bir aşamada sola avantaj sağlayacağını, hatta Macron’un parlamentoda çoğunluğu yakalamasının biraz zor olduğunu dahi belirtildi. Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde anket sonuçları ile seçim sonuçlarının nerede ise birebir gitmesi düşünüldüğünde söz konusu verilere dayanarak, solun kendi içinde yaptığı ittifak ile Fransa Parlamentosu’nun sandalye çoğunluğunu elde etme olasılığı büyüyor!

Halkın iliklerine kadar krizin sonuçları ile boğuştuğu bir dönemde parçalı duruşları ile Cumhurbaşkanlığı koltuğunu Macron’a kaptıran sol, seçimde aldığı boy ölçüsü ile zorunlu ittifakını böylelikle açıklamış oldu. Macron’un ise taban tabana zıt programa sahip solun çoğunlukta olduğu bir mecliste kararlar alması ise çok kolay olmayacak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.