Endometriozis 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Endometriozis'in oluşumunda genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ailedeki kadınlarda, özellikle de annede hastalık varsa olasılık daha yüksektir. Hormonların da etkili olduğu düşünülmektedir.

Emdometriozis çikolata kisti olarak da biliniyor. Ancak kist aslında Endometriozis'in bir sonucu. Hastalık günümüzde her on kadından birini etkiliyor.

Endometriozis hastalığında rahim içindeki doku rahim dışında başka bir yere yerleşir. Doku en çok yumurtalıklara, fallop tüplerine (yani yumurta kanalına), bağırsaklara ve idrar torbasına yerleşir. Rahim içindeki doku her ay kendini yumurtanın büyüyüp yerleşebilmesi için hazırlar. Yumurta döllenmezse doku vücuttan atılır, yani adet görülür. Rahim dışında yerleşen doku da her ay kanar. Ancak bu bölgede kan dışarı akamadığı için ağrı yapar, yumurtalıklarda kist oluşur. 

Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Endometriozis'in oluşumunda genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ailedeki kadınlarda, özellikle de annede hastalık varsa olasılık daha yüksektir. Hormonların da etkili olduğu düşünülmektedir. Hormonlar hücrelerin gelişim aşamasında dönüşmesine neden olabilir. Adet kanamasının dışarıya değil ters yöne akması da hastalığa sebep olabilir. Ameliyatlarda, özellikle sezaryende hücreler karın kısmına sıçrayabilir. 

Hastalık ağrıya yol açar. Ağrı günlük yaşamı olumsuz etkiler. Adet döneminde kanama çoğalır. Adet döneminde şişkinlik, mide bulantısı, ishal veya kabızlık görülebilir. Cinsel ilişki esnasında veya sonrasında ağrı da yaşanır. Ağrı genelde bel veya adet ağrısı olarak yorumlandığı için tanı geç konulur. Kısırlık da hastalığın sonucu yaşanabilir.

Tanı ultrason ve MR ile konulur. Bazen kameralı ince bir hortum ile karın kısmına bakılması gerekli olur. 

Başta ilaç tedavisi - yaşa göre menopoza sokan iğneler veya doğum kontrol hapları - denenir. Bu tedavi sonuç almıyorsa, hasta 35 yaş üstündeyse veya çikolata kistleri çoğalmışsa ameliyat tercih edilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.