Erken doğan bebeklerde akciğer hastalıkları

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bebeklerin erken doğması en çok akciğerleri etkilemekle birlikte bu çocuklarda çoğu kez bağırsaklar, kalp, beslenme ve nörolojik gelişim ile ilgili sorunlarda otaya çıkar ve bu sorunlar birbirini de etkiler.

Erken doğan bebekler birçok farklı sağlık sorunuyla karşılaşmaktadır. Bebek ne kadar erken doğarsa sorunların şiddeti ve sıklığı o kadar fazladır. Bebeklerin erken doğması en çok akciğerleri etkilemekle birlikte bu çocuklarda çoğu kez bağırsaklar, kalp, beslenme ve nörolojik gelişim ile ilgili sorunlarda otaya çıkar ve bu sorunlar birbirini de etkiler.

Erken doğan bebeklerde Bronkopulmoner displazi isimli kronik akciğer hastalığı sıkça görülen hastalıktır. Kronik akciğer hastalığı gelişme sıklığı doğumda 1000 gr altında olan bebeklerde % 30, 750 gr altında doğanlarda ise %52 civarındadır.

Yeni doğan bebeğin “kronik akciğer hastalığı” doğumdan sonra bebeğin oksijen ihtiyacının son adet tarihine göre 36. haftadan sonra devam etmesi olarak tanımlanmaktadır. Kronik akciğer hastalığının değişik dereceleri vardır. Hafif şekliyle bebek eve gittiğinde oksijen veya solunum desteği ihtiyacı yoktur. Orta dereceli akciğer hastalığında bebeklerin oksijen desteğine ihtiyacı vardır. Ağır kronik akciğer hastalığında ise bebeklerin oksijen ihtiyacı yüksektir veya solunum desteği ihtiyacı vardır.

Kronik akciğer hastalığı olan bebekler hastanede (uyku veya beslenme esnasında) oksijen ihtiyacı duyuyorsa, eve oksijen ve monitör ile gitmelidir. Monitör bebeğin kalp atışlarını, nefes alışverişini ve oksijen oranını ölçmektedir.

Eğer bebeğin solunumunda zaman zaman durmalar oluyorsa eve gitmeden önce bunun mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bu durumda monitörün dışında ilaç tedavisi gereklidir. Verilen ilaç beyinde nefes alışverişini koordine eden merkezi aktifleştirmektedir. Ağır kronik akciğer hastalığında bir dönem için kortizon tedavisi de gerekli olabilir.

Bebek eve gönderilmeden önce ailenin evde hastaya verebileceği bakımın değerlendirilmesi de önemlidir. Bebek oksijen ve/veya monitör ile eve gidiyorsa, hastane aracılığıyla bunlar önceden ayarlanmalıdır.

Erken doğan ve kronik akciğer hastalığı olan bebekler tüm bu önlemlere rağmen özellikle hayatın ilk iki yılında sıklıkla zatürre, bronşiolit gibi solunum yolları hastalıkları nedeni ile tekrar hastanede yatmak zorunda kalmaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.