Polikistik over sendromu

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Polikistik over sendromu, sebebi yumurtalıkların androjen isimli hormonu fazlasıyla salgılamasından kaynaklıdır. Kandaki androjen oranı yükselir, yumurtlama bozukluğu yaşanır.
  • Polikistik over sendromu adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder.

Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluklardan bir tanesidir. Yaklaşık her 10 kadından 1’inde görülmektedir. Hastalık ergenlik çağında da görülebilir. 

Bu hastalığın sebebi yumurtalıkların androjen isimli hormonu fazlasıyla salgılamasından kaynaklıdır. Kandaki androjen oranı yükselir, yumurtlama bozukluğu yaşanır. 

Polikistik over sendromu adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Genç kızların adeti ilk yıllarda fizyolojik olarak düzensiz olabilir. Hastalık kandaki şeker oranını dengeleyen insülin metabolizmasını da etkilemektedir ve bundan dolayı insüline karşı direnç gelişmektedir. Bu aynı zamanda özellikle göbek etrafında kilo artışına yol açmaktadır. Aşırı tüylenme ve saç dökülmesi de sık görülmektedir. Cildin kararması, baş ağrısı, iltihap, depresyon ve kısırlık da polikistik over sendromunun belirtileri arasındadır. 

Hastalığın tanısı için hasta öyküsü ve klinik bulgular belirleyici olmaktadır. Ancak kandaki hormon oranı ölçümü de yapılmalıdır. 

Kan tahlili sonucu adet düzenleyici ilaçlar veya doğum kontrol hapı verilmektedir. Polikistik over sendromuna bağlı gelişen hastalıkların tedavisi de yapılmalıdır. Yumurtalama fonksiyonunda sorun bazen cerrahi müdahaleyi de gerektirmektedir. 

Uzun süre tedavi edilmeyen polikistik over sendromu farklı sorunlara yol açabilir. Özellikle yağ ve şeker metabolizması etkilenir. Sonucunda şeker hastalığı ortaya çıkabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.