Henoch-Schönlein purpurası

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Küçük kan damarlarının iltihaplanmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Derideki küçük damarlarda, bağırsak ve böbreklerdeki küçük damarlarda da iltihap oluşabilir.

Henoch-Schönlein purpurası küçük kan damarlarının iltihaplanmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu iltihap vaskulit olarak adlandırılır. Özellikle derideki küçük damarlar etkilenir. Bunun yanı sıra bağırsak ve böbreklerdeki küçük damarlarda da iltihap oluşabilir. Deride küçük damarlardan kaynaklanan kanamadan dolayı morartı (genelde yuvarlak, kırmızı veya mor renkte) oluşmaktadır. 

Henoch-Schönlein purpurası 5 ile 15 yaş arası çocuklarda en sık görülen vaskülittir. Hastalığın erkeklerde oluşma riski kızlara göre daha yüksektir. 100.000 çocuktan yaklaşık 20 tanesi Henoch-Shöenlein purpurasından etkilenir. 

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Virüs veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarının Henoch-Schönlein purpurasının oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir. Çünkü solunum yolu veya mide bağırsak enfeksiyonu sonrası hastalık daha sık görülmektedir. Bazı ilaçların da hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. 

Henoch-Schönlein purpurasını önlemek mümkün değildir. Hastalık bulaşıcı da değil. 

Yukarıda bahsettiğim derideki döküntü dışında eklem yerlerinde ağrı hastalığın temel belirtisidir. Eklem yerinde/yerlerinde şişkinlik de görülür. Hastaların bir kısmında karın ağrısı da oluşur. Bazen dışkıda kanama da görülür. 

Hastalığın temel tedavisi bulunmamaktadır. Belirtilere göre tedavi yapılır. Örneğin karın ağrısında kortizon kullanılır. Eklem ağrıları için Ibuprofen gibi ağrı kesiciler verilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.