Erken doğum

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Erken doğan bebeklerde solunum yolu sorunları, beyin kanamaları, bağırsak problemleri ve görme kayıbı temel sorunlardır. Bunun yanısıra erken doğum çocuğun gelişimini, özellikle de motorik fonksiyonları etkilemektedir.

Belirlenen doğum tarihinden en az üç hafta önce meydana gelen doğumlar erken doğum olarak adlandırılır, yani gebeliğin 37. haftası başlamadan önce gelişen doğum erken doğumdur.

Her yıl dünyada 13 milyon prematüre bebek doğuyor. Bu erken doğumlar bebeğin sağlığını riske atacak birçok faktörü de beraberinde getirmektedir. Erken doğum böylelikle bebek ölümlerinin (anne karnındaki ve ilk 28 gündeki süreçte) en temel sebebidir. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren kontrollerin düzenli yapılması düşük ve erken doğum riskini azaltmaktadır. Daha önce düşük yapmış kadınlarda düşük yapma veya erken doğum olasılığı daha yüksektir. Bir önceki hamileliğinde erken doğum yapmış bir kadının bir sonraki hamilelikte erken doğum riski 2.5 kat artmaktadır. Erken doğumun en önemli sebebi rahim ağızı yetmezliğidir. Bunun dışında vajinal enfeksiyonlar, bebeğin sıvısının normalden fazla oluşu, çoğul gebelikler, bebeğin eşi olarak da bilinen plasentanın doğum kanalını kapatması, annedeki genel sağlık sorunları, anne adayının 16 yaşın altında veya 35 yaşın üzerinde olması da erken doğum riskini arttırmaktadır. Sigara kullanımı da erken doğum ile bağlantılıdır. Erken doğum riski dışında sigara anne karnında gelişme geriliğine de sebeptir. Sigara kullanan gebelerde 32. gebelik haftasından önce erken doğum riski en az 1.5 kat artmaktadır.

Erken doğum kendini rahim kasılmalarıyla gösterebilir. Bununla birlikte çoğu zaman vajinal akıntı da artar. Bu kasılmalar genelde kendini ağrı ile hissettirse de bazen hiç bir ağrıya da yol açmayabilir.

Bunun dışında çeşitli nedenlere bağlı olarak bebeğin anne karnında beklemesindense doğmasının zorunlu olduğu durumlar vardır. Böylesi durumlarda önemli olan doğum zamanının doğru belirlenmesidir. Hem ölü doğumu engellemek, hem de annede gebeliğe bağlı yaşamsal sorunların oluşmasını engellemek gerekmektedir. Erken doğan bebeklerde oluşabilecek ciddi sağlık sorunları da gözardı edilmemelidir.

Erken doğan bebeklerde solunum yolu sorunları, beyin kanamaları, bağırsak problemleri ve görme kayıbı temel sorunlardır. Bunun yanısıra erken doğum çocuğun gelişimini, özellikle de motorik fonksiyonları ve zekayı birçok yönüyle etkilemektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.