Fıtık ameliyatı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

Aşırı büyük fıtıklar karına geri yerleştirildiğinde karın içi basıncın artmasıyla bağırsak, solunum yolları ve böbrekler gibi organlarda yetmezlik oluşabilir. Bu kompartıman sendromu olarak adlandırılır.

Fıtık içerisindeki sıkışma bağırsakta kan dolaşımı sorunlarına ve böylelikle bağırsak dokusunun zedelenmesine yol açar. Bunun sonucu bağırsakta tıkanma ve karın zarı iltihabı meydana gelir. Bu durum ameliyat gerektirir. 

Ameliyat narkoz altında yapılır. Narkoz detaylarını anestezi doktoru hastayla konuşmaktadır. Yukarıda bahsettiğim durumlarda genelde açık ameliyat yapılır.

Kasık veya kasık kanalı üstünden kesi yapılır. Fıtık boşluğu açığa çıkarılır ve fıtık içeriği karın boşluğuna geri itilir. Karın zarının önüne, arka kasın önüne veya ön kasın arkasına bir ağ yerleştirilir.

Bazı durumlarda (örneğin farklı bulgular mevcut olduğunda) ameliyat yönteminin değiştirilmesi veya ameliyat alanının genişletilmesi gerekli olabilir.

Tüm tedbirlere rağmen, ameliyatın komplikasyonları da vardır. Önceden var olan hastalıklar ile hastaya özgü durumlar komplikasyon sıklığını etkilemektedir. Bundan dolayı doktorlara mutlaka tüm hastalıklara ilişkin bilgi verilmelidir.

Verilen ilaçlar veya kullanılan lateksli eldivenler alerji yaratabilir. Bu ani dolaşım şokuna (ör. tansiyonun düşmesine) sebep olabilir. Deride veya dokuda hasar meydana gelebilir. Bu ağrıya veya iltihaba yol açabilir. Hasar kalıcı da olabilir.

Ameliyat esnasında idrar yollarına takılan kateter (ince hortum) sonucu kanama veya iltihap oluşabilir. Kan pıhtısının oluşması da olası bir komplikasyondur. Kan pıhtısının damarı tıkaması sonucu kalp krizi veya akciğer embolisi meydana gelebilir.

Kasık bölgesindeki kan damarların daralması bacakta kan dolaşımı bozukluğu yaratabilir.

Ameliyat esnasında bağırsak, idrar kesesi, kan damarları, sperm kanalı veya sinirler de hasar görebilir. Kanama da -hem ameliyat esnasında hem de sonrasında- olası bir komplikasyondır.

Aşırı büyük fıtıklar karına geri yerleştirildiğinde karın içi basıncın artmasıyla bağırsak, solunum yolları ve böbrekler gibi organlarda yetmezlik oluşabilir. Bu kompartıman sendromu olarak adlandırılır.

Bağırsaktaki dikişlerin sızdırması ile karın zarı iltihabı da görülen bir komplikasyondur. Bölgede apse de meydana gelebilir.

Vücut yüzeyine doğru fistül isimli bağlantı da oluşabilir. Yaranın açılması ise nadir görülmektedir. Fıtığın tekrarlanması da mümkün.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.