Fransa gaz için sömürge tarihi ile yüzleşecek mi!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Kuzey Afrika ülkesi Cezayir, Avrupa’nın gaz oranının yüzde 11’ini karşılıyor. Yaşanan enerji krizi nedeni ile Fransa sömürge döneminin günahlarını gaz için çıkarmaya hazırlanırken, gaz ve elektrik faturaları ise cep yakmaya devam ediyor!

Rusya’nın gaz kesintisi nedeni ile Fransa’da enerji fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Enerji kıtlığı nedeniyle elektrik fiyatları rekor üzerine rekor kırarken, yaşanan kriz nedeni ile yaklaşan kış için endişelerin doruğa çıktı. Özellikle soba satışlarında küçük kentlerde patlama yaşandığı ifade edilirken, Macron enerji krizi çerçevesinde Cezayir’i ziyaret etti.  

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesindeki sobaya rağbet durumuna gelen krize çare aramaya devam ediyor. Bu kez çarenin kapısı Cezayir oldu. Fransa’nın eski sömürgesi ile gerilen ilişkileri düzeltmek ve son yıllarda İtalya, Türkiye ve Rusya’ya kaptırdığı Cezayir pazarını kapmak için Macron, Fransa ve Cezayir'in gelecek ilişkilerini zorlu sömürge dönemi ile yüzleşerek inşa etmeyi planlıyor.

Macron yeni bir sayfa umudu ile Ağustos sonunda Cezayir’e gitti. Bu gezinin Rusya'nın gazı kesmesi ile de bağı olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü, Cezayir'in de enerji alanında İtalya'yı en büyük ortağı olarak tercih ettiği günlerden geçiyoruz.

Macron, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Cezayir'de, Cumhurbaşkanı Abdulmecit Tebbun tarafından karşılanırken, Macron, yapılan görüşmelerin ardından «Karmaşık ve acılı bir ortak tarihimiz var ve bu bizim geleceğe bakmamızı engelledi. Cezayir ve Fransa'dan tarihçilerin yer alacağı ve sömürge dönemi arşivleri üzerine çalışacak ortak bir komite kurulacak» ifadelerini kullandı.
Fransız basını Macron’un Cezayir ziyaretini, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden canlandırma amaçlı olduğunu ama Cezayir makamlarının ziyarete ilişkin sessizliğinin ise çok umut verici olmadığı şeklinde değerlendirirken, iki lider görüşmenin ardından ortak yayınladıkları bildiride, yeni bir dönem açmayı hedeflediklerini ve gelecekteki projelere ve gençlere odaklanan yenilenmiş ilişkiler hedeflediklerinin altını çizdi.

Macron gezi sırasında, “yeni bir pakt inşa etme” sözü verdi. Fransa’da görmek üzere 8 bin Cezayirli öğrencinin daha kabul edileceğini ve ülkede halihazırda bulunan 30 bin öğrenciye katılacağını duyururken, Fransız solu Macron’un söz konusu ziyareti sırasında yaptığı açıklamaları «samimiyetsiz» olarak değerlendirdi. Çünkü Macron en son Cezayir'e 2017 yılında ziyaret gerçekleştirmişti. Ardından Fransa’nın sömürge tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini belirten Macron, 2021 yılında bu görüşten çark etmişti. 2021 yılında Cezayir’e dönük Macron Le Monde gazetesine verdiği demeçte "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini" ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu ifadelerin ardından Cezayir ile diplomatik kriz derinleşmiş ve Cezayir Cumhurbaşkanlığı, yazılı bir açıklama yaparak Fransa'yı kınamıştı. Cezayir'in hava sahası da Fransız askeri uçaklarına kapatılmıştı.

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla tüm dünyada dengeler değiştiği bir dönemde özellikle büyük enerji rezervleri ile Cezayir’in İtalya ile geliştirdiği ilişkiler söz konusu olduğunda Macron, direksiyonu Cezayir’e yeniden kırdı. Yeni stratejik ortaklıklar, pazarlıklar ve ham madde arayışı gibi etkenler Macron’un Cezayir ziyaretinin özünü oluştururken, Rusya’nın yaptırımlara karşılık Avrupa’ya gaz akışını azaltması nedeni ile Macron’un Kuzey Afrika ülkeleri ile yeniden ilişkileri güçlendirmek için önümüzdeki dönem daha büyük çaba içerisinde olacağını gösteriyor.  

Sonuç olarak; Fransa, Cezayir’in gazından faydalanmak istiyor. Çünkü dünyaya gaz satışı yapan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir, Avrupa’nın gaz oranının yüzde 11’ini karşılıyor. Yaşanan enerji krizi nedeni ile Fransa sömürge döneminin günahlarını gaz için çıkarmaya hazırlanırken, gaz ve elektrik faturaları ise cep yakmaya devam ediyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.