Fransa: Ukrayna sınırından çekil!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Merkel ve Macron, video konferans yöntemiyle Ukrayna ile Rusya sınırındaki durumu görüştü. Zirvenin ardından liderler, Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmesi için çağrıda bulundu. 

 

Hafta başında Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz karşısında, Almanya ve Fransa'nın ortak hareket edeceklerinin belgesi niteliğindeki görüşmeden Rusya’ya sınırdan birliklerini çekmesi yönünde çağrı çıktı!

Merkel ve Macron, video konferans yöntemiyle Ukrayna ile Rusya sınırındaki durumu görüştü. Zirvenin ardından liderler, Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmesi için çağrıda bulunurken, resmi yapılan açıklamaya göre her iki devlet başkanının Ukrayna sınırında ve meşru olmayan yollarla ilhak edilen Kırım'daki Rus birliklerinin takviye edilmesinden endişe duyduklarını vurguladılar. Liderler gerilimin azaltılması için Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmesi çağrısında bulundukları ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Merkel ve Macron'un Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği bir kez daha vurguladıkları belirterek Minsk Anlaşmasına uyulması yönünde çağrı da yinelendi.

Peki Minsk Anlaşması neydi? Minsk, Donbas'taki krizin çözümüne ilişkin 2014 yılında Rusya, Ukrayna, Lugansk ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arasında imzalanan anlaşmanın adıydı. Bu anlaşmayı 2015 yılında çatışmayı durdurma paketi olarak Minsk 2 takip ederken, Normandiya dörtlüsü olan Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya formatında temel alınmaya başlanmıştı.

Söz konusu anlaşmadan üç yıl sonra Fransa’nın başkenti Paris'te 9 Aralık 2019’da, Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi yapılmıştı. Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede, tam ateşkes ve Minsk Anlaşması'na bağlılık vurgusu yapılırken, zirveden sonra çatışmalar azalmıştı. Hatta krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararıda bu anlaşmaya dayanıyor.

Ancak bu yıl Rus ordusunun Ukrayna sınırına adeta askeri yığınak yapması, Donbas bölgesinde zaten hiçbir zaman bitmeyen çatışmaları yeniden alevlendirirken, AB'nin nasıl bir pozisyon alacağı merak konusuydu. İlk açıklama AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gelmişti. Bu anlamda AB’nin Ukrayna'ya "tereddütsüz destek"lerini ifade eden Borrell, Rus birliklerinin Ukrayna sınırındaki hareketliliği nedeniyle endişeli olduklarını ifade ediyordu. Ardından NATO Askeri Komite Başkanı görüşmesi ve şimdi de Merkel, Macron görüşmesi birbirini izliyor.

Karadeniz’de savaş gemileri inip gerilimin tırmandığı bugünlerde, Merkel ve Macron’dan Rusya’ya yapılan çağrının asıl anlamı, bölgede ellerinin altında tuttukları Ukrayna çatışma alanını bir tarafta bırakmak istemiyor oluşlarıdır. Diğer taraftan çatışmanın tarafı olmaktan çok stratejik olarak ABD-Irak savaşı sürecinde olduğu gibi Fransa diyalog adı altında bölgede etkin olmayı hedeflerken, sürecin dışında kalmak istemiyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.