Fransa yeni göçmen yasasına hazırlanıyor

Selma AKKAYA yazdı —

  • Yasanın özü suçlu; oturum izni verilmeyen, kalifiye eleman olmayan ve uzun süre işsizlik, yardım vb yöntemler ile geçinen göçmenlerin sınır dışı süreçlerini kolaylaştırıcı yol ve yöntemler içeriyor.

Fransa, göçmenlere ilişkin yeni bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Oturum izinleri konusunda yabancılar için her iki yılda yasal değişiklikler yaparak yeni bir karmaşa yaratan Fransa, bu kez hakkında sınır dışı kararı olan göçmenleri "arananlar listesine" koymaya imkan verecek bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Fransa’da son aylarda artış gösteren tecavüz ve cinayet olaylarına geçtiğimiz haftalarda 12 yaşında bir kız çocuğu eklenmişti. Cinayet ve tecavüz zanlılarının çoğu, hakkında "Fransa topraklarını terk etme kararı" olan yabancılardan oluşuyordu. Söz konusu durum ülkede büyük tartışmalara yol açtı. Özellikle İçişleri Bakanı’na yönelen eleştirilerin ardından hükümet, sağ ve aşırı sağdan gelen eleştirileri bir torbaya doldurup şimdi iki yıldır düşündüğü göçmen yasasını çıkarmaya karar verdi. Çarşamba günü Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Çalışma Bakanı Olivier Dussopt’un, yeni yasa hazırlığı  konusunda açıklamaları Le Monde gazetesi tarafından yayınlandı. Her iki bakan söz konusu röportajda, hükümetin Ulusal Meclis'e 2023 yılı başında sunmayı planladığı Göç Yasası'nın detaylarını paylaşırken, bakan Darmanin ve Dussopt'un açıkladığı öneriler arasında, "Fransa topraklarını terk etme zorunluluğu bulunan kişilerin isimlerinin aynı zamanda arananlar listesine eklenmesinin” yer alması gündem oldu.

Darmanin, düzenlemenin amacının, bu kişilerin ülkeden ayrıldığını tespit etmek olduğunu belirtti. Bakan, sorun çıkarmayan göçmenlerin oturum izinlerinin otomatik olarak yenileneceğini ifade edip yasanın ağırlığını hafifletmeye çalışırken, Çalışma Bakanı Dussopt ise yasa kapsamında göçmen işçilerin entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla, işgücü eksiği olan sektörlerde çalışacak göçmenlere özel bir oturum izni verileceğini belirtti. Aynı şekilde Darmanin, suça karışan yabancıların da doğrudan sınır dışı edilebileceğini duyurdu. Aşırı sağı da hedef alan Darmanin, göçmen sorunu olmadığında Ulusal Cephe’nin de olmayacağını ifade ederken, öte yandan Ulusal Cephe’nin çağrısı ile yasa hazırladıklarını unutuyor.

Yayınlanan haberlere bakıldığında yasanın özü; suçlu, oturum izni verilmeyen, kalifiye eleman olmayan ve uzun süre işsizlik, yardım vb ile geçinen göçmenlerin sınır dışı süreçlerini kolaylaştırıcı yol ve yöntemler içeriyor. Diğer önemli bir nokta ise Fransa’nın işgücü piyasasında kalifiye eleman açığı bulunan alanlarda göçmen işçiler üzerinden çözüm bulmaya çalışmasıdır.

Aşırı sağın baskısı altında alınmış gibi gözüken kararlar, Covid-19 karantina günleri öncesinde düşünülen yasanın içeriğine yakın. O dönem tartışmaya açılan yasa tasarısı karantina ve ülke koşulları, devamında seçim nedeni ile ertelenirken, son aylarda artan kriminal dosyalar neden gösterilerek yasa yeniden pişirilip getirildi. Şimdi hükümet, hem yasal süreç başlatan göçmenlerin mesleki koşullarını göz önünde bulundurarak ayrıştırılmalarını istiyor hem de uzayan bürokratik süreci kısaltarak göçmenleri en hızlı biçimde ülkelerine göndermeyi hedefliyor. Fransa yasayı; göçmenler, artan kriminal vakalar vb ile açıklamış olsa da bu ülkede suçun faturası göçmenlere ödetilemez!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.