Fransa’nın AB stratejisi ortak savunma!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Bir taraftan AB içerisinde aşı konusunda stratejik ortaklığı öngören Fransa, diğer taraftan ABD’ye karşı AB’yi güçlendirip Hint Pasifik bölgesinde bir etkinlik stratejisi yürütmeyi hedefliyor.

Pandeminin etkileriyle mücadele eden Avrupa Birliği (AB) 2022’de dönem başkanlığını Fransa’ya devretti. Hem Avrupa hem de Fransa sağlık krizleriyle baş edebilmek için her yolu denerken, Fransa rekor vaka artışı ile AB içerisinde başı çekiyor.

Fransa'da son 24 saatte 368 bin 149 yeni coronavirus vakası tespit edilmesiyle salgının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedilirken, Fransa, aşı sertifikası uygulamasını mecliste onayladı.

Aşı üretimi ve dağıtımı konusunda AB’nin koyduğu sınırlamaları kaldırmayı hedefleyen Fransa, AB dönem başkanlığı ile yeni yıla başladı.

14 yılın ardından görevi üstlenen Fransa’nın gündeminde, aşı için stratejiler, aşıların üretimi ve küresel düzeyde dağıtımının yanı sıra savunma ile güvenlikte kendine yetebilirlik, enerji, ekonomik iyileşme, göç ve AB sınırlarının kontrolü vb var.

Macron AB dönem sözcülüğü konusunda yaptığı konuşmada, AB’nin koyduğu aşı ihracat sınırlamasını kaldırmayı hedeflediği anlaşılıyor.

Macron, AB'nin üretilen aşıların ihraç edilmesi ve aşı üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik AB’nin yatırım uygulanması görüşünü savunurken, aşıların önceliğinin sadece Schengen ile sınırlı olmasına karşı çıkıyor.

Fransa’nın aşı gündemi dışında ikinci gündemi ise sınırların kontrolü. İngiltere ve Fransa arasında yaşanan göçmen krizinin etkileri daha sürerken, Macron, AB dönem başkanlığı üzerine gerçekleştirdiği açıklamasında; AB’nin göç ve insani krizler karşısında dış sınırlarını daha iyi korumaya odaklanması gerektiğini hatırlattı.

2021 yılında AB üyeleri arasında daha fazla koordinasyon için göç ve sağlık krizlerinde üye ülkelerin sınır kontrolleri için Schengen bölgesinin gücünü artıracak yasa teklifi hazırlanmıştı. Fransa ise özellikle bu konuda Schengen kuralları revizyonunu, AB sınırlarının korunması ve daha etkili iş birliğini sağlamak için, özellikle kaçakçılığı önleme noktasında istihbari destek sağlayacak Europol’un reformuna odaklanması gerektiğini belirtiyor.

Macron hükümeti aynı zamanda seçime gitmeden önce Fransa’da düzensiz göç ve geri dönüşleri hızlandırmak için acil tedbirleri içeren bir yasayı çıkarmayı hedefliyor.

Fransa’nın AB içerisinde yoğunlaşması beklenen iki önemli konu ise Macron’un daha önce dillendirdiği AB Savunma Birliği konusu ve enerji meselesi.

Fransa, AB’nin savunma ile güvenlik alanlarında NATO ve ABD'den bağımsız hareket edememesi nedeniyle Birliğin bağımsız ortak askeri gücü olması gerektiğini savunuyor. Özellikle  Fransa’nın Haziran 2022’de NATO zirvesi öncesinde AB içerisinde savunma konusundaki görüşleri için ortak bir dil elde etmek için çabalaması bekleniyor.

Bir taraftan AB içerisinde aşı konusunda stratejik ortaklığı öngören Fransa, diğer taraftan ABD’ye karşı AB’yi güçlendirip Hint Pasifik bölgesinde bir etkinlik stratejisi yürütmeyi hedefliyor.

Fransa’nın özellikle AB’nin 2022 gündeminde ilerleyebilmesi önünde en büyük engel ise Birlik içerisindeki diğer büyük güç Almanya.

Çünkü Fransa söz konusu başlıklarda başta Almanya ile farklı önermelere sahip! Almanya engelinin yanı sıra 14 yıl sonra AB dönem başkanlığını devralan Fransa’nın ülkede gerçekleşecek olan seçimler nedeni ile AB stratejisine yeterince yoğunlaşması ise pek mümkün gözükmüyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.