Frenleri bozan kapitalist rekabet!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris başta olmak üzere neredeyse Fransa’nın tüm kentlerinde merkezi caddeleri süsleyen Tesla araçlarının özellikle son dönemde sürekli arıza vermesi ve tutmayan frenlerle kaza yapması normalleşiyor. 

Paris’in en büyük taksi firması G7, Tesla Model 3 araçlarından birinin yaptığı kaza sonrası bir soruşturma açıldı. Günlük olarak trafik kazalarının yaşandığı Paris’te söz konusu kazayı önemli kılan ise kazayı yapan aracın son yıllarda yüzde 50 kar artışı yapan otomotiv devi Tesla’ya ait olması!

G7 ülkenin büyük taksi firması. Hem kiralık elektrikli araç hem de kentlerde taksi hizmetlerinde çok sayıda Tesla aracı kullanan firmaya ait bir araç Paris’te hafta sonu ölümcül bir kazaya karıştı. Kazanın ardından firma, hizmetlerinde Tesla araçlarının kullanımını askıya aldığını açıkladı.  

Bir kişinin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını kaza sonrası Tesla, verilerini uzaktan kontrol ettikten sonra, araçla ilgili herhangi bir teknik sorun yaşanmadığını iddia ederken, kazaya dair soruşturma sürüyor. Son aylarda özellikle elektrikli araçlarda yaşanan teknik sorunların çoğalması ve kazaların yoğunlaşması "sabotaj" olma olasılığını da gündeme getirdi! Söz konusu kazaları ve teknik sorunları önemli kılan ise otomotiv sektöründe emperyalist devletler ve tekeller arasındaki çelişkilerin giderek keskinleşmesi!

Tesla, Kaliforniya merkezli bir ABD şirketi. Çalışma alanı ise uluslararası elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama firması. Son yıllarda adını Bolivya'da yapılan ABD destekli darbenin ardından ülkedeki lityum üretimini kamulaştırma sürecinde duyduğumuz Tesla şirketinin, o dönem hisseleri hızla yükselişe geçmişti. Ardından bu kez 10 İridium NEXT dünyanın en büyük uydu değişim projesi ile meydan okudu. Tesla’nın piyasada en fazla kendine alan açtığı sektör ise elektrikli araç üretimi.

Son yıllarda özellikle elektrikli araç üretimi ve piyasasında yüzde 50 oranında karını katlayan şirket, Avrupa’dan Ortadoğu’ya oradan Türkiye’ye uzanan birçok ülkenin piyasasını elinde tutuyor. Özellikle son 5 yıldır Fransa’da tıpkı elektrikli bisiklet, motor vb araçlar gibi sokaklarda özel alanlarda anında kiralanabilen araç piyasasında en fazla araca sahip. Şirketin piyasadaki açtığı alan, birleşme ve yutmalarla rekabetin kızıştığı otomotiv sektöründe Fiat’la Renault’u birleştiren, Nissan’ı bünyesine katan sürecin de bir nevi tetikleyicisi diyebiliriz. Otomotiv tekelleri özellikle son yıllarda araç satışlarındaki düşüş ile birlikte, maliyet azaltma, araştırma geliştirme faaliyeti hızlandırma vb süreçleri için üretim alanı değiştirmeye başladı. Örneğin Paris yakınlarında bulunan Renault üretim alanı kapatılarak sayısız işçi işinden edildi. Aynı şekilde alanda dev olan Toyota ve VW’de özellikle elektrikli araba teknolojisindeki ilerleme karşısında son yıllarda kendini yeniden yapılandırma yoluna gitti. Örneğin Alman tekelleri büyük bir hızla elektrikli araba teknolojisine milyonlarca euro yatırım yapma yoluna gitti. Çünkü ABD tekelleri Tesla ya da Toyota karşısında pazarda rekabet avantajını kaybetmek istemiyorlar. Rekabet koşullarının kızıştığı bir dönemde AB komisyonunun Alman tekelleri arasında anlaşma yapması ve teknolojik gelişmeleri engellemeyi cezai yaptırıma tabi tutması işte tam bu döneme denk gelmişti.

AB’ye de kural koyduran ve tekeller arasındaki keskinleşen bu rekabetin yaşandığı bir dönemde, Paris başta olmak üzere neredeyse Fransa’nın tüm kentlerinde merkezi caddeleri süsleyen Tesla araçlarının özellikle son dönemde sürekli arıza vermesi ve tutmayan frenlerle kaza yapması normalleşiyor. Aynı zamanda iklimi koruma adı altında sunulan elektrikli araçlar piyasasında önümüzdeki süreçte bütün bu mücadelelerin artacağını ve yoğunlaşacağını açıkça ortaya koyarken, rekabet için her şeyin mübah hale geldiğini de gösteriyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.