Gazeteciliğin onuru için

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu

  • Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, tutsak meslektaşlarının 11 Temmuz’da görülecek duruşmasına işaret ederek, “Gazeteciliğin onurunu korumak için hep beraber haykıralım” diye seslendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de evlere ve basın yayın kurumlarına yapılan baskınlarda, 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin, 8 gün sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Aradan geçen 10 ayın ardından üçü tutuksuz, 15’i tutuklu 18 gazeteci hakkında, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Gazetecilerin ilk duruşması ise 11 Temmuz’da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ankara merkezli başlatılan bir operasyon kapmasında gözaltına alınan ve 3 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, tutuklu bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden, 11 Temmuz’da Amed'de görülecek olan gazetecilerin duruşmasına ilişkin “11 Temmuz’da Gazeteciliği Savunma Çağrısı” başlıklı bir mektup kaleme aldı.

Gazetecilik mesleğine balta

Türkiye’de her geçen gün ifade özgürlüğünü iyileşeceği yerde daha da kötüye gittiğini belirten Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Basın yayın kurumlarına verilen cezalar, sansürler ve erişim engelleriyle gazeteciler çalışmaz hale geldi. Basın meslek örgütlerinin verilerine göre sadece Haziran ayının ilk haftasında binlerce habere erişim engelli getirilerek yasaklamalar engellemelere bir yenisi daha eklenmiştir. İktidar tarafından geçtiğimiz yıl Meclis’ten geçilerek yürürlüğü konulan ‘Sansür Yasası’ ile var olan tablo daha da katmerlenmiş. Daha doğrusu iktidarın uygulamalarına bir kılıf dikilmiştir. İktidarın yargı ve kolluk eliyle attığı her adımda gazetecilik mesleğine bir balta vurmaya çalışıyor.” 

Yargılamaya çalışan yargılanacak

DFG’nin aylık verilerine göre; sürekli tutuklu gazeteci sayısının arttığını ifade eden Müftüoğlu, “20 arkadaşımız, Haziran 2022'de gözaltına alındı. Bunlardan 16’sı tutuklandı. JINNEWS Editörü Safiye Alagaş dosyası ayrıldığı için çıktığı ilk duruşmada serbest bırakıldı. 11 Temmuz'da ise 15’i tutuklu 18 meslektaşımız hakim karşısına çıkacak. Gazeteciliği yargılamaya çalışan zihniyet yargılanacak. 11 Temmuz’da Diyarbakır Adliyesi önünde hep bir ağızdan ‘Gazetecilere ve gazeteciliğe özgürlük’ diyelim. Yargılamak istenen sadece 18 meslektaşımız olmadığını tüm gazetecilik mesleğinin yargılanarak tekele mahkum edilmek istendiğini görüp buna engel olalım” dedi.

Hep beraber haykıralım

Müftüoğlu, Türkiye’nin demokratik bir ortama kavuşmasının, ifade ve basın özgürlüğünün sağlanmasının ancak tutuklu gazeteci gerçeğini ortadan kaldırarak sağlayabileceğinin belirterek, şunları ekledi: “2 aydır tutuklu bulunduğum Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde tüm meslektaşlarıma ve demokratik kamuoyuna açık bir dayanışma çağrısı yapıyorum. Gazeteciliğin onurunu korumak için hep beraber haykıralım.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.