Gıda krizi kapıda!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle petrol fiyatları daha da artarken,  ülkede gıda fiyatları günlük değişiyor. Macron’un önermesi ise Fransa ürünleri almaya dikkat edilmesi yönünde. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle küresel gıda krizi ile karşı karşıya kalacaklarını açıkladı. Macron, France Bleu radyosunda yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle küresel gıda krizi yaşanacağı uyarısında bulunurken, gıda ürünlerinde yaşanacak artışlar karşısında alt ve orta gelirli insanlara gıda yardımı yapacaklarını ifade etti. 

Macron, gıda konusunda gelecek yıllarda dışarıya karşı daha az bağımlı olmak istediklerini söylüyor Peki Fransa’da neler yaşanıyor ? Macron’a bu sözleri, son dönemde savaş nedeni ile artan günlük yapılan zamlar nedeni ile boşalan raflar ve halktaki tedirginlik söyletiyor. Basına yansıyan görüntülere bakıldığında Rusya-Ukrayna savaşı  sadece Fransa’da değil Avrupa’daki marketlerdeki rafların boşalmasına neden oldu. Özellikle tahıl ürünlerinde halkın stok yapmaya çalıştığı belirtiliyor. Çünkü küresel tahıl ticaretinin üçte birinden fazlasını üreten iki ülke ise şu anda savaşta. Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması dünyada var olan gıda krizini daha derinleştirirken, Macron’dan artan endişenin konuşması gelmiş oldu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı Başkanı David Beasley, "Ukrayna'daki mermiler ve bombalar küresel açlık krizini feci boyutlara taşıyabilir. Tedarik zincirleri ve gıda fiyatları önemli ölçüde etkilenecek"  derken, 8 milyon kişiye gıda yardımı yaptıklarını ve 5 milyon kişinin açlık tehlikesinde olduğunu ifade etti.

Fransa 2022'nin ilk ayına tahminlerin üzerinde enflasyon rakamıyla başlamıştı. Bu durum, gıdadan akaryakıta her alanda zamlara yol açarken bu kez Ukrayna savaşı patlak verdi. Pazartesi günü yayınlanan resmi rakamlara göre Fransa’da satılan yakıt fiyatları yeni rekora ulaştı,

Ekolojik Geçiş Bakanlığı’nın Mart başında açıkladığı verilere göre, dizelin litresi hafta boyunca ortalama 1.7415 euro.  Bu rakamlar ise günlük olarak artıyor. Dizel geçen haftaya göre 3.64 sent daha arttı. Benzinin litre fiyatı ise  ortalama 1,80 euroya ulaştı. Benzin ve dizel, 2021’in sonunda ortalama 1,60 euronun altındaydı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle petrol fiyatları daha da artarken,  ülkede gıda fiyatları günlük değişiyor. Macron’un önermesi ise Fransa ürünleri almaya dikkat edilmesi yönünde. Çünkü Macron her fırsatta Fransa'nın diğer Avrupa ülkelerine göre Rusya'nın doğal gazına daha az bağımlı olduğunu dile getirirken,  Avrupa'nın doğal gaz konusunda yüzde 40 Rusya'ya bağımlı olduğunu ve bağımsızlığın kazanılması gerektiğini hatırlatıyor. Aynı şekilde gıdadan diğer önemli sektörlere Fransa’nın dış bağımlılığını azaltmak gerektiğini belirten Macron, konuya dair Avrupa liderleri ile geçtiğimiz hafta konuyu değerlendirdiklerini, Fransa’nın da özel olarak yılın başından bu yana uzmanlardan oluşan kurullarla konu üzerine çalışma yürüttüğünü belirtiyor. Peki Macron’un bu önermeleri ve başlatılan çalışmalar kısa sürede sonuç verir mi derseniz pek mümkün gözükmüyor.

Uzmanlar, krizin asıl olarak Eylül ayından sonra daha belirgin olarak yaşamı bütünü ile etkileyeceğini belirtirken, son bir aydır emekliler, sağlıkçılar, işçiler her hafta alanda hükümete sesleniyor. Seçim nedeni ile hükümetin enerji, gıda vb nedenlerle 100 euro gibi katkılarla tansiyonu düşürmeye çalıştığını ifade eden uzmanlar, Fransa’da şu an insanca yaşam koşulları konusunda giderek geriye gidildiğinin altını çiziyor. Bu tablo içerisinde Macron'da sözleri ile  kötü günlerin kapıda olduğunu resmi olarak ifade etmiş oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.