Gıda savaşının mağduru yine fakir ülkeler

Dünya Haberleri —

Gıda krizi

Gıda krizi

  •  Rusya’nın Ukrayna tarafından üretilen tahılın uluslararası pazarlara ulaşmasını engellemesi en çok gelişmekte olan ve fakir ülkeleri vuruyor. 

 

Gıda ve su kaynaklarını keserek bir ülkeyi teslim almaya çalışmak en eski savaş yöntemlerinden biridir. Rusya da Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş konvansiyonel metotlarla hızlı bir şekilde sonuç almayınca önce ülkenin enerji kaynaklarını çökertme yoluna gitti. Moskova yönetimi geçtiğimiz ay da gıda silahını bir kez daha masaya sürdü. 

Ukrayna, Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri. Ülkede üretilen tahılın 32 milyon tonu Karadeniz’den ihraç ediliyor. 

Tahıl fiyatları %10 yükseldi

Ama Ukrayna’da üretilen tahılların ihraç edildiği ülkeler Rusya’nın mücadele halinde olduğu Batılı ülkeler değil. Ukrayna tahılının en büyük alıcıları Mısır, Endonezya, Pakistan, Nijerya ve Etiyopya gibi ülkeler. Batılı ülkeler artan gıda fiyatlarına rağmen ellerindeki ekonomik güçle bir şekilde durumu telafi ederken gelişmekte olan ve fakir ülkeler ise bu konuda savunmasız. 

Ukrayna’ya uygulanan son blokaj nedeniyle tahıl fiyatları yüzde 10 kadar yükselmiş durumda. Soruna bir çözüm bulunmaması halinde yaz sonunda bu artış oranı yüzde 20’yi bulabilir. 

Kullanılan buğday Ukrayna’dan

Ukrayna, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) küresel piyasalardan satın aldığı buğdayın yarısını sağlıyor. Bu buğday Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ve Yemen'de ciddi gıda sorunuyla karşı karşıya olan nüfusun nefes almasını sağladı. 

WFP şimdi tahılı daha yüksek bir fiyattan satın almak ve çok daha uzaktaki limanlardan taşımak zorunda. WFP sözcüsü Steve Taravella, Ukrayna tahılı olmaksızın aynı miktarda insanı beslemekte zorlanacaklarını söyledi. 

Silah seferberliği gıda konusunda yok

Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’ya 50'den fazla ülke silah tedarik ediyor. Bu ülkeler teslimatları koordine etmek için kısa sürede Ramstein formatı adı verilen bir süreç ve forum oluşturdu. Dünyada yüz milyonlarca insanı ilgilendiren gıda sorunu için böyle çaba gösterilmedi. 

Karadeniz’e alternatif olarak nehir limanları üzerinden tahıl ihraç etme planları hazırlayan Ukrayna’ya Moskova yönetimi tahıl silolarına saldırarak cevap verdi. Rusya’nın anlaşmayı askıya almasından bu yana tahil silolarına yönelik saldırılarında 200 bin ton tahıl yok oldu.  Birleşmiş Milletler’in tahıl ihracatı konusundaki gelişmelerin dünyada gıda krizi ile karşı karşıya olan ülkelerdeki durumu daha da kötüleştireceği yönündeki açıklamalarına da pek kulak kabartan yok.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.