Glokom

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Göz tansiyonu hastalığına glokom veya karasu hastalığı da denilmektedir.  Glokoma hastalığında göz içindeki basınç artar. Bu da optik sinirlerin (göz sinirleri) tahribatına yol açar.

Basıncın artması göz merceğini besleyen sıvının tıkanıklık nedeniyle dışarıya atılamamasından kaynaklanmaktadır. 

Göz tansiyonu hastalığı yavaş ilerlemektedir. Böylelikle fark edilene kadar genelde epey zaman geçer ve görme bozukluğu gittikçe ilerler. Görme kaybı kalıcı olabilir. Hastalık körlükle de sonuçlanabilir. Bundan dolayı erken teşhis ve ona göre tedavi oldukça önemlidir. 

Göz tansiyonu hastalığı iki gözü de etkiler. Hastalığın 40 yaş üstünde görülme ihtimali yüksektir,  ancak daha genç insanlarda da oluşabilir. 60 yaş üstü olup görmede sorun yaşayan insanlarda ise glokoma en sık nedenlerden bir tanesidir. Hastalık kalıtsal sebeplerle de ortaya çıkabilir. Genetik boyutu da olasılıklar arasında yer almaktadır. Ailede glokoma varsa göz tansiyonu olasılığı daha yüksektir. Tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, şeker ve guatr hastalığı (aşırı hormon üretimi) da glokoma için birer risk faktörüdür. Sigara kullanımı da göz tansiyonu riskini yükseltmektedir. Sigara glokoma dışında da gözde birçok hastalığa yol açabilir. Ağır göz yaralanmaları da göz tansiyonu hastalığına sebep olabilir. Uzun vadeli kortizon tedavisi de glokoma hastalığına neden olabilir. Yüksek dereceli hipermetrop (yakını rahat görememe) ve miyop da (uzağı rahat görememe) göz tansiyonu oluşumunu tetikleyebilir. Göz içindeki bazı yapısal faktörler de (örneğin kornea, yani saydam tabakasının kalınlığının ince oluşu) risk oluşturur. 

Glokom riskini önlemek bakımından 40 yaşından itibaren 3 yılda bir, 60 yaş üstü insanlarda ise yılda bir göz basıncının ölçülmesi önerilmektedir. Ailesinde göz tansiyonu hastalığı olan insanların yılda bir göz basıncını ölçtürmesi önemlidir.  

Haftaya da hastalığı, özellikle belirtilerini ve tedavisini işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.