Göçmenler çadır kurdu!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa,  Avrupa İnsan Hakları sözleşmelerini de çiğneyerek, göçmenlere kötü muamele, oturum izni vermeme konusunda ısrarlarını sürdürürken, Afgan göçü konusunda da daha katı planlamalar devreye sokmaya çalışıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afganistan’dan herhangi bir sığınmacı alma konusunda taahhüt vermeyi reddederken,  başkent Paris’te göçmenler, çadır kurdu.

Fransa’nın yeni göçmenlere kapılarını neredeyse tümüyle kapattığı bu günlerde, ülkenin sokaklarında Polis ile göçmenler arasındaki kovalamaca devam ediyor.

Aylardır barınma sorunu bulunan ve Paris’in kaldırımları üzerinde yaşayan 600 göçmen Paris Valiliği önünde çadır kurarak hükümete sesini duyurmaya çalıştı.  Söz konusu eylemin ardından polis bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Paris'te, 600 evsiz göçmen, Paris ve Ile-de-France Valiliği önünde çadır kurarken, eylemi organize eden göçmen yardım derneği Utopia 56'dan yapılan açıklamada, Paris sokaklarında 15 çocuğun yanı sıra 600 göçmenin  dernekler tarafından temin edilen çadırlarda uyuduğu, bunlardan bazılarının aylardır sokaklarda olduğu ifade edildi.

Özellikle çocuklar için, "yerleri sokak değil, sabit konut ve okul." ifadesi kullanılan açıklamada, Paris ve Ile-de-France bölgesi valiliği önündeki Andre- Citroen parkında 600'den fazla göçmen ve evsizin, son üç gündür Collectif Requisitions oluşumunun desteğiyle çadır kurduğu belirtildi.

Afganistan, Fildişi Sahili, Eritre, Etiyopya, Fransa, Gine, Fas, Rusya ve Sudan gibi ülkelerden gelen göçmenler, kanuna göre kendilerinden sorumlu valilikten temel barınma haklarını talep ettikleri belirtiliyor.

Çadır eylemine ilişkin yapılan açıklamalarda, Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsünün (INSEE) verilerine göre, ülkede 3 milyondan fazla boş ev olduğu, bunların 400 bininin Paris ve çevresinde bulunduğu hatırlatılırken, şuanda Fransa’da 45 bin son dönemde gelen göçmen olmak üçere 350 binin üzerinde insanın sokakta yaşadığı ifade ediliyor.

Fransa,  Avrupa İnsan Hakları sözleşmelerini de çiğneyerek, göçmenlere kötü muamele, oturum izni vermeme konusunda ısrarlarını sürdürürken, Afgan göçü konusunda da daha katı planlamalar devreye sokmaya çalışıyor.

Bu uygulamanın sadece Fransa için değil tüm AB için geçerli olduğu Pazar günü Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın açıklamasından anlaşılıyor. 2015’teki “stratejik hata’nın tekrarlanmayacağını belirten” Jansa, Avrupa’nın Afganistan konusunda göç koridoru açmayacağını ifade etti. Slovenya’nın şu an AB dönem başkanlığı yürüttüğü düşünüldüğünde söz konusu politikanın AB politikası olduğu açık.

AB özellikle Yunanistan’ı Afgan göçü konusunda uyardı. Cuma günü Yunanistan, Türkiye ile olan kuzey sınırını 40 kilometrelik devasa bir çelik çit ve yeni elektronik izleme sistemi ile kapatma işlemini tamamladığını duyurdu.

Fransa özellikle Slovenya ve Yunanistan’dan gelen açıklamaları memnuniyetle karşılarken, Suriye göçü gibi bir hataya düşmeyeceklerinin altını çiziyor.

Yeni göçmen dalgası için  Fransa başta olmak üzere tedbirler hızlanırken, ülkeye hali-hazırda girmiş olan göçmenlere ise en insanlık dışı koşullar dayatılıyor. Sokaklarda yaşayan göçmenler, çeşitli derneklerin verdiği yardımlarla yaşam mücadelesi verirken, eylemlerin devam edeceği belirtiliyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.