Grev ayı başlıyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Son yıllarda sendikaların aldığı grev kararlarının sonuçsuz kalması, hatta hükümetle yapılan görüşmelerde işçilerin kayba uğraması nedeni ile  grevlere katılımın istenilen düzeyde olmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Fransız hükümeti, yaşanan ekonomik, sosyal ve enerji krizine dair;« daha az duş alın, kendinizi silerek temizleyin » diyerek halka çağrı yaparken, Sol Birlik NUPES, CGT ve Solidaires sendikaları ise 29 Eylül 2022 Perşembe günü için grev çağrısı yaptı. Anlaşılan  Fransa’nın son yıllarda değişmeyen grev takvimi 29 Eylül tarihi ile birlikte start alacak!

Her şeyin ateş pahası olduğu ve ülkede Eylül sonunda yeniden zamların yapılacağının duyurulması üzerine; yeni eğitim yılı, hükümetin ekonomik ve sosyal konularda aldığı kararlar, enflasyon ve enerji krizini protesto etmek için Fransız  sendikaları ve sol hareketler sokağa inmeye hazırlanıyor.

Salı günü, CGT ve Solidaires grev sendikaları kararını  açıklarken,  FO sendikası ise  aynı saatlerde yaptığı açıklamada söz konusu greve katılmayacağını duyurdu. FO sendikası özellikle Sol Birliğin çağrısının ardından gelişen bu grev kararının sağlıklı olmadığını savunuyor. Sendikal tüzüğü işaret eden FO, « bizi herhangi bir siyasi parti ve oluşum yönlendiremez » diyor. İddiasında kendi tüzüğü gereği haklı olan FO sendikasının unuttuğu ise ülkede krizin halkın belini çoktan büktüğü gerçeği!

Satın alma gücü, işçi hakları ve emeklilik reformu konusunda uyarı niteliği taşıyacak grevin hazırlıkları için start veren sendikalar, ulusal çapta aynı anda eylemler yapacak. 

Bir diğer grev kararı ise 29 Eylül grevine karşı çıkan FO sendikanın Ekim ayı grevi. Bu kez tıpkı covid salgını öncesi özellikle başkent Paris’i sarsan ulaşım grevi gibi bir grevden bahsediliyor. 29 Eylül ulusal seferberlik grevine katılmayan ve ulaşım sektöründe örgütlü olan FO sendikasının kararı olan grev nedeni ile 17-23 Ekim arasında « eylem haftası » şeklinde RER, Metro ve Ile De France sektöründe bulunan tüm toplu taşıma sektörünün durması bekleniyor.

FO Sendikal birliğinin yapmış olduğu çağrıda, ulaşım sektöründeki işçilerin koşullarının düzeltilmesi ve ücret artışı talebi öne çıkıyor.  2022'de ücret artışlarının ortalama yüzde 2,5 ila 3 arasında olduğunu, enflasyonun ise yüzde 6,5'te zirve yaptığını ülkede emekçi kesimler açlık sınırında yaşıyor. Ile De France bölgesinde  bin 800 otobüs şöförü, 3 bin bilet satış çalışanı, 3 bin 500 kontrolcü, toplamda sektörde bulunan 15 bin şoför greve dahil olacak.

Elektrik, benzin, doğalgaz, gıda, kira, okul araç ve gereçleri... yaşamak için harcama yapılan kalemlere peş peşe zam geliyor. Haftalık etiket fiyatlarının değiştiği ülkede, hükümet halkla dalga geçer gibi açıklamalarda bulunuyor. Elektrik krizine çözüm olarak, « daha az duş alın » çözümü üreten hükümet, evlerde ve iş yerlerinde wifi-internet kullanımını sınırlamayı, insanların ortak araç kullanması uzanan listede önermelerde bulunuyor. Özellikle artan enflasyon karşısında sıfırlanan kamu sektörü çalışanlarının maaşlarına ise 15 ile 20 euro değişen rakamlarda gelen zamlar durumu daha da vahim hale getirdi.

Ülkede yaşanan kriz nedeni ile son bir aydır çalışma yürüten sol partiler, halkın tepkisini sokağa yansıtmaya çalışıyor. Partilerin bu çabası sendikal cephede grev olarak karşılığını bulurken, eylem ve grevlere katılımın boyutu ise tartışma konusu. Özellikle son yıllarda sendikaların aldığı grev kararlarının sonuçsuz kalması, hatta hükümetle yapılan görüşmelerde işçilerin kayba uğraması nedeni ile  grevlere katılımın istenilen düzeyde olmayacağı şeklinde yorumlanıyor. İnsanca yaşam koşullarının giderek dibe vurduğu ülkede, solun ise günlük grev ve ulusal çapta bir günlük eylemler dışında şu an için bir önermesi bulunmuyor. Ekonomik ve sosyal kriz nedeni ile bağlantılı intihar vakalarında artış,  kapanan işleri listeleri ve evsizler, işsizler ordusuna katılımda artış tavan yapmaya devam edecek gibi! Bu nedenlerle sonuçsuz eylemlere ve görevlere de güven giderek yitirilmiş bulunuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.