Grev kırmak için ‘zorla işe döndürme prosedürü!’

Selma AKKAYA yazdı —

  • Hükümetin yaptığı açıklamanın ardından birçok sol hareket ve Yeşiller akaryakıt işçilerine destek için ülkede  genel grev çağrısı yaptı. Sol partiler yasa içeriğinde cezai yaptırımlar nedeni ile grevin kırılmaması için diğer sektörler tarafından desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

Total Energies ve Esso-Exxon Mobil petrol şirketlerinde çalışanların 20 gündür yaptığı grev Fransa’yı felç etti. Birçok akaryakıt istasyonu kapanırken, çok sayıda sektörü de beraberinde çalışamaz hale getiren grev daha da büyüyor. Yıllar önce duyduğumuz tüp kuyruğu gibi bidonlarla benzin kuyruğuna girenler, benzin sırasında yaşanan kavgalarda pompalı tüfeklerle ölenler, yaşanan benzin savaşlarında ezilenler, durumu fırsata çeviren karaborsacılara karşı  gençlerin istasyon işgali ve belirledikleri ücretten benzin satışı derken hükümetin, akaryakıt çalışanlarının iş bırakma eylemi için toplumsal krize dönüştüğü gerekçesiyle  "zorla işe dönme" prosedürüne uyulması çağrısı!

Akaryakıt çalışanlarının grevi, yaklaşık 20 gün önce sektörde bulunan CGT ve Solidaires sendikaları tarafından başlatılmıştı.

Sendikaların grev kararının amacı ise  akaryakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlara ve enflasyon oranlarına karşın işçilerin ücretlerinin değişmemesini protesto etmek, yeni alımlarının yapılmama nedeni ile yaşanan iş yükünün azaltılması ve ücret artışı talebi ileydi.

Toplamda 4 rafinerisinin tümden kapandığı ülkede şu an yüzde 50 oranında akaryakıt istasyonu kapılarını kapatmış bulunuyor. Bu nedenle, yollarda oluşan uzun kuyruklar, açık benzin istasyonları önünde bidonlarla bekleyiş sürerken, hükümet, önce bidonlarla benzin alımını yasakladı, ardından sağlık ve güvenlik sektörlerinde genelde uygulanan özellikle toplumsal yaşamda insan hayatını ve ülke güvenliğini riske sokma durumlarında devreye giren “zorla işe döndürme” prosedürü konusunda sendikalara çağrıda bulundu. 

Fransa'da en büyük işçi sendikası CGT; hükümetin, akaryakıt çalışanlarının iş bırakma eylemine toplumsal krize dönüştüğü gerekçesiyle el koyarak başlattığı "zorla işe dönme" prosedürüne uyulmaması çağrısı yaparken, Solidaires sendikası da CGT ile aynı yönde görüş bildirdi. CGT'den yapılan açıklamada, prosedürün "zaruri olmadığı ve yasa dışı olduğu" belirtilirken, hükümetin işçilerin yanında değil, şirketlerin yanında olmayı seçtiğini ve görüşmelerin askıya alındığını duyurdu. Uluslararası Çalışma Örgütü Paris bürosunun yaptığı açıklamada ise "söz konusu prosedür, sağlık, kurtarma, güvenlik araçları gibi temel faaliyetlerle ilgili. Bunlara yakıt ikmali sağlamak hükümetin vazifesidir. Fransa hani stratejik benzin stoklarıyla donatılmıştı. Hükümet neden onları kullanmıyor?" denilerek, söz konusu kararın hukuk dışı olduğu ifade edildi. 

Hükümetin yaptığı açıklamanın ardından birçok sol hareket ve Yeşiller akaryakıt işçilerine destek için ülkede  genel grev çağrısı yaptı. Sol partiler yasa içeriğinde cezai yaptırımlar nedeni ile grevin kırılmaması için diğer sektörler tarafından desteklenmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü hükümetin kararının ardından polisin işçilere zorla müdahalesi söz konusu olabileceği belirtilirken, karara karşı çıkan işçilere ise, 6 aya kadar hapis ve 10 bin euro para cezası uygulayabileceği ifade ediliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.