Grip ve Covid-19 pandemisi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

Covid-19 enfeksiyon hastalığı yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Yazıyı hazırladığım Salı akşamı itibarıyla Amerika merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünyanın 188 ülkesinde 33 milyon 431 bin 133 kesinleşmiş vaka var; hastalıktan dolayı yaşamlarını yitiren insanların sayısı ise 1 milyon 3 bin 337. Gazetenin yayınlandığı Almanya’da 287 bin 421 insanda SARS-CoV-2 virüsü tespit edilmiş, şimdiye kadar 9 bin 471 kişi hayatını kaybetmiş.
Sonbahar ile birikte grip sezonu da başlamakta. Bu konu bu sene Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da önem kazanıyor.
Grip, İnfluenza isimli virüsün yol açtığı hastalıktır. Birçok çeşit grip virüsü olduğu ve bu virüslerin seneden seneye yapılarında değişiklik oluştuğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılması mümkün değildir. Grip, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, yine tokalaşma gibi temaslarla buluşmaktadır. Yüksek ateş, halsizlik, nöbet titremesi, baş ağrısı, kas ağrıları, öksürük ve iştahsızlık gribin başlıca belirtileridir.
Koronavirüsü enfeksiyonunda da öksürük ve ateş başlıca belirtilerdir. Bunun yanı sıra tat ve koku alma duyusu kaybı ve gribin diğer belirtileri de görülebilinir.
Belirtilerin kendini göstermesi halinde hasta olan kişi çevresindekilerine gribi veya Korona enfeksiyonunu bulaştırmamak için dışarıya çıkmamalı, aile hekimine başvurmalıdır. Hasta kişilerle temas edip aynı eşyaları (havlu gibi) kullanmaktan da kaçınılmalıdır. Hiçbir belirtisi olmayıp virüs taşıyıcı insanların da olduğunu unutmamak gerekir.
Grip aşısı bu sene daha da önem kazanmaktadır. Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi ile İnfluenza virüsüne karşı geliştirilen ve seneden seneye yapısı değişen bir aşıdır. Aşı olması önerilen kişiler: 60 yaş ve üstündekiler, kronik hastalığı olanlar (kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker vb), bağışıklık sistemi zayıf olanlar (ör. kanser hastaları, organ nakli yapılan kişiler), ilk üç aydan sonra hamile kadınlar, sağlık personeli, kreş ve huzur evleri çalışanları, yoğun kitle trafiğinin yaşandığı yerlerde çalışanlar.
Aşıdan bahsetmişken 60 yaş üstü insanların Pnömokok aşısı yaptırması da önerilmektedir. Pnömokok zatürreye (akciğer iltihaplanmasına) yol açan bir mikrobun (bakterinin) ismidir.
Grip ve Korona enfeksiyonunu önlemek için mesafeyi koruyun, maske taşıyın ve (iş dışında) evde kalın.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.