Güneşten korunmanın önemi ve yöntemleri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

Yaz mevsimine henüz girmedik. Ancak şimdiden günler güneşli olmaya başladı. Korona pandemisinden kaynaklı kısıtlamalar ile birlikte birçok çocuk kreşe/okula gitmemektedir. Bu süreçte çocukların temiz havaya çıkması önemlidir. Bu bağlamda güneş koruyucuların önemi de artmaktadır. Bulutlar arasındaki güneş de unutulmamalıdır.

Güneş ışınları cilt kanserinin en önemli risk faktörüdür. Güneş ışınları UVA ve UVB ışınlarından oluşmaktadır. Her iki UV ışını da cildimizin genetik dokusunda kırılmalar yaparak cilt kanserinin oluşumunu tetiklemekte ve cildin yaşlanmasını hızlandırmaktadır. UVA ışınları her mevsim yeryüzüne ulaşan ve bronzlaşmamızı sağlayan ışınlardır. UVB ışınları ise özellikle yaz mevsiminde daha şiddetli ortaya çıkan ve ciltte kızarıklık ile yanık oluşumundan sorumlu olan ışınlardır. Güneş koruyucu krem tercih ederken, kremin hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyan özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Cilt kanserinden korunmak için düzenli olarak güneş koruyucuların (bebeklik döneminden itibaren) kullanımı önemlidir.

Güneş koruyucu kremin doğru kullanılması da çok önemlidir. Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Uzun vadeli olarak güneşli ortamda bulunulacaksa, krem üç saat sonra tekrar sürülmelidir. Deniz kenarındayken, her denize ya da havuza girip çıktıktan sonra güneş koruyucu krem tekrar sürülmelidir. Güneş koruyucu kullanmadan önce cilt kurutulmalı, yani koruyucu ıslak olmayan cilde sürülmelidir.

Güneş koruyucu kremleri tercih ederken, cilt tipine en uygun olan seçilmelidir. Özellikle yağlı cildi olanlar akışkan sıvı formlarda ya da jel formundaki güneş koruyucuları, kuru cildi olanlar ise krem formundaki güneş koruyucuları tercih etmelidir. Aksi takdirde, yağlı cildi olanlarda sivilce artışı, kuru cildi olanlarda ise kuruluk artışı gelişebilir.

Güneş koruyucu faktör (SPF) değeri önemlidir. SPF 15 cildimizi güneş ışınlarından yüzde 93 oranında korurken, SPF 30 yüzde 97 oranında, SPF 50 ise yüzde 98 oranında korumaktadır. Güneş koruyucu kremlerin içinde en az SPF 15 koruma faktörü olmasına özen göstermeliyiz. Çocuklarda ise daha yüksek rakam tercih edilmelidir.

Güneş koruyucular güneşten korusalar da, en etkili korunma daima fiziksel korunmadır. Geniş kenarlı şapkalar ve açık renkli koruyucu özellikteki kıyafetler fiziksel korumayı sağlayabilir. Özellikle çocuklarda bu tarz ek koruma önemlidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.