Hamilelikte ve emzirme sürecinde Covid aşısı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Coronavirüse bulaşan hamile kadınların, hamile olmayan ve virüsün bulaştığı kadınlardan daha sık komplikasyon yaşadıkları tespit edilmiştir.

Almanya Daimi Aşı Komisyonu, (STIKO) hamile olan kadınların hamileliğin dördüncü ayından itibaren aşı olmalarını önermektedir. Komisyon aşı olmamış ve çocuğunu emziren kadınların da aşı yapmasını önermektedir.

İki durumda da MRNA bazlı aşıların, yani BioNTech/Pfizer şirketinin ürettiği Comirnaty veya Moderna'nın geliştirdiği Spikevax'ın kullanılması önerilmektedir. İki defa aşı olunması gerekmektedir.

BioNTech/Pfizer kullanıldığında iki aşı arasındaki süre 3 ile 6 hafta olarak belirlenmiştir. Moderna'nın aşı ise 4, 5 veya 6 hafta sonra tekrarlanmalıdır.

Hamileliğin ilk üç ayında hamile olduğunu bilmediği için aşı olanlar korkmamalı ve kesinlikle çocuğu aldırmamalıdır.

Birinci aşıyı yaptırıp hamile kalan kadınların, ikinci aşıyı hamileliğin ilk üç ayını geçirdikten sonra yapmaları önerilmektedir.

Elde edilen veriler, hamile olmanın başlı başına Covid hastalığının ağır seyretmesi için risk faktörü olduğunu göstermektedir.

Coronavirüse bulaşan hamile kadınların, hamile olmayan ve virüsün bulaştığı kadınlardan daha sık komplikasyon yaşadıkları tespit edilmiştir.

Obezite, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi ön hastalıkların varoluşu, hastalığın ağır seyretme ve komplikasyon riskinin daha da yüksek olmasını beraberinde getirmektedir.

Delta mutasyonlu coronavirüsü çok daha bulaşıcı olduğundan dolayı, hamilelere virüsün bulaşma riski daha da yüksektir. Bundan dolayı hamilelik esnasında aşı olmak önemlidir.

Aşı hamile olmayan ve hamile olan kadınlarda aynı etkiyi yaratmaktadır.

Elde edilen veriler, hamilelik esnasında aşıdan kaynaklı yan etkilerin görülme sıklığının artmadığını göstermektedir.

Aşının yarattığı antikorlar hamilelik esnasında bebeğe geçmektedir. Bunun bebek için koruyucu etki sağlayıp sağlamadığına dair henüz net bilgi elde edilmemiştir. Anne rahimindeki bebeğe olumsuz etki ettiği görülmemiştir.

Antikorlar anne sütü vasıtasıyla da yeni doğan bebeğe geçmektedir. Şimdiye kadar elde edilen verilere göre bunların pek koruyucu etkisi bulunmamaktadır.

Anne sütü içindeki maddelerin antikorları büyük oranda etkisizlestirdiğine dair veriler elde edilmiştir. Aşı yeni doğan bebekte de yan etki yaratmamaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.