Hedef Macron’u iktidar koltuğuna oturtmak!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Ülkede İslam ve göçmen karşıtlığı ile öne çıkmış Marie Le Pen’in oyları bölünürken, şansını giderek yitiren Macron, Zemmour faktörü sayesinde yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulmak isteniyor.

 

Fransa'da aşırı sağcı gazeteci ve yazar Eric Zemmour, ülke gündemini belirlemeye devam ediyor.

2022'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylığını Salı günü duyuran Zemmour hakkında, kendilerine ait görselleri izinsiz kullandığı gerekçesi ile birçok basın kuruluşu tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Eric Zemmour, ülkede 2022'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını resmi olarak ilan etti.

Son birkaç aydır sahnelere çıkan Zemmour, ülkede çeşitli toplantılar yaparak özellikle göçmenleri hedef alan açıklamaları ile dikkat çekiyor. Oysa kendisi de 1958 Cezayir asıllı Yahudi göçmen bir aileden dünyaya gelmiş biri. “Kaderimizi elimize almaya karar verdim. Fransa'yı reforme etme değil, kurtarma zamanı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışma kararı aldım.” diyen Zemmour, "Artık bildiğiniz ülkede olmadığınızı hissediyorsunuz. Jeanne d'Arc, 14. Louis, Bonaparte ve Charles de Gaulle'ün  ülkesinde değilsiniz. Fransa'nın, Fransa olmadığını herkes anladı." ifadelerini kullanırken, anketlerde diğer bir cumhurbaşkanı adayı olan aşırı sağcı Marie Le Pen’in de tahtını sarsmaya devam ediyor.

Kısa bir süre önce ekranlarda provakatif fikirleri ile gündemi belirlemeye başlayan Zemmour, anketlerde Macron ile yarışır hale geldi.

İki tur şeklinde yapılacak Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son anketlere göre Cumhurbaşkanı Macron ile yarışması bekleniyor.

Önce Fransa solunu hedefleyen Zemmour, ülkede özellikle son yıllarda giderek gündem olan İslam ve göçmenlik konuları etrafında tartışma başlatarak solun oylarını geriye çekerken, bu kez aşırı sağ aday Marie Le Pen’in babasının da desteğini alarak resmi olarak adaylığını ilan etti.

Peki Zemmour, sosyal medya hesaplarından paylaştığı  videolar, müslümanları asimile olmaya çağıran konuşmaları, ülkedeki cumhurbaşkanlarının on yıllardır ülkeyi ölümcül bir yola soktuğu yöndeki açıklamalarıyla neyi hedefliyor?

Aşırı muhafazakar, İslam ve göçmen karşıtı, milliyetçi ve ulus-devlet anlayışına sahip Zemmour, şu an anketlerde yüzde 18 oy oranıyla Macron ile yarışıyor olsa da, gelecek yıl Nisan ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçiminde  şansı olmayacak. Çünkü onu piyasaya sürenlerin hedefi Zemmour’u cumhurbaşkanı yapmak değil.

Geçtiğimiz yıl Marie Le Pen’in 2020 seçimlerinde Cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Macron giderek güç kaybederken, ülkede sistem için Marie Le Pen’in yerini dolduracak bir aday ortada olmadığı için Zemmour piyasaya sürüldü.

Ülkede İslam ve göçmen karşıtlığı ile öne çıkmış Marie Le Pen’in oyları bölünürken, şansını giderek yitiren Macron, Zemmour faktörü sayesinde yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulmak isteniyor.

Zemmour üzerinde planlar bu yöndeyken, ülkede bir önceki seçimlerde sandığa gitmeyen yüzde 50 oranında seçmenin oyu ise belirleyici olacak!

Bir anda ülke gündemini belirlemeye başlayan Zemmour medya kuruluşları ile de karşı karşıya geldi. Kimi medya kuruluşları Eric Zemmour'u kampanya klibinde kendilerine ait görselleri izinsiz kullanmakla suçlayarak resmi işlemlere başvururken, elde edecekleri tazminatları göçmen derneklerine bağış yapacaklarını belirtiyor.

Basın tarafından gelen bu tepkiye karşın, ülkede bir cumhurbaşkanı adayı televizyon ve sosyal medya ağlarında günlük olarak göçmenleri hedefleyen açıklamalarda bulunarak aleni olarak ırkçılık yapıyor. Bu konuda göçmen kurumlarının sessizliği ise dikkat çekici.

Diğer taraftan ırkçılık konusunda dünyaya ders veren Fransa, söz konusu duruma izin vererek, Zemmour şahsında göçmenlere ‘ayağınızı denk alın’ diyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.