Hergün bir baguette hesabı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Emekçi seçmene hitap ettiğini belirten İşçi Mücadelesi adayı Nathalie Arthaud 2 bin euro, Yeni Antikapitalist adayı Philippe Poutou bin 800, Komünist Parti-PCF Fabien Roussel bin 500, Yeşiller adayı Yannick Jadot, Mélenchon ve Hidalgo ise yüzde 15 artış öneriyor. 

Fransa’nın seçime kilitlendiği dönemde, siyasi partilerin seçim mitingleri, vaatleri, bildiri dağıtımları tüm hızı ile sürüyor. Rekabetin kızıştığı son etapta, rakamlar sürekli değişim gösteriyor. Tüm bu atmosfer içerisinde seçim propagandası için sokaklarda olan siyasilerin önüne çıkanlar mevcut sistemden şikayetlerini dile getirirken ülkedeki enflasyon oranını da gözler önüne seriyor. Örneğin Macron’un Dijon kentine yaptığı seçim ziyareti sırasında bir vatandaş geçim sıkıntısına dikkat çekti ve Macron’a «nasıl geçineceğiz» diye sordu. Peki siyasilerin seçim vaatlerinde bin 500 ile 2 bin euro arasında değişen asgari ücret önermesi ile kimler geçinebilecek!
Dijon kentine ziyaret düzenlenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, vatandaşlarla bir araya geldi. Fransa’da iyi maaşı var denilebilecek bir vatandaş, geçinemediğini ifade ederek Macron ile tartıştı. “Eşim ve ben ayda 4 bin Euro kazanıyoruz” diyen vatandaş evlerine aylık 8 bin euro girdiğini, ev kredisi, çocukların masrafları, vergiler vb ile ay sonunu zor getirdiklerini ifade ediyor. Macron ile tartışan vatandaş tanıdığı birçok kişinin de aynı durumda olduğunu ifade etti.

Macron’un cevabı ise fiyatların gaz ve akaryakıta bağlı olarak zamlandığını ve «buna çaremiz yok» dedi. Macron “Bu duruma bir reçete yok. Fiyatlarda gaz ve akaryakıta çaremiz yok. Çünkü biz üretmiyoruz ne yapmalıyız? Tek çaremiz ucuza almak, biraz teknik ama. Ondan dolayı Avrupa ülkeleri konuya dair birlikte hareket etme kararı aldı. Rusya’dan enerji bağımlılığımızı kesersek umut ediyorum ki fiyatlar düşecek” ifadeleriyle cevap verdi.

Hayat pahalılığının insanları çaresizleştirdiği Fransa’da 1 Nisan tarihi itibari ile sosyal yardım CAF fonlarına zam geldi. Yeni belirlenen zam ile en az iki çocuklu ailelere ödenen aile yardımı, okul yardımı, doğum primi, düşük ücretlilere ödenen prim ve engelliler için ödenen yardım zamlandı. Buna göre Sosyal yardım parası RSA 559,74 oldu. Çocuksuz çiftlere ise ödenecek yardım ise 863 euro oldu. Çocuk parası ise 230 euro oldu. 

Peki siyasiler ne diyor? Sağcıların böyle bir derdi yok. Emekçi seçmene hitap ettiğini belirten İşçi Mücadelesi adayı Nathalie Arthaud 2 bin euro, Yeni Antikapitalist adayı Philippe Poutou bin 800, Komünist Parti-PCF Fabien Roussel bin 500, Yeşiller adayı Yannick Jadot, Mélenchon ve Hidalgo ise yüzde 15 artış öneriyor. Sağcı adayların yüzde 25 artış önerdiği asgari ücret yinede 2 bin euroyu bulmayacak. Peki 8 bin euro ile geçinmek zor iken asgari ücretle yaşayanlar ne yapsın! 4 bin maaşın ancak asgari yaşam koşullarına yettiği ülkede 559 euro sosyal yardım parası ile ne alınır; Erdoğan'ın hesabı gibi onun dostu Macron'da günde bir baguette ekmek mi öneriyor?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.