Hükümetten boğazlı kazak çözümü!

Selma AKKAYA yazdı —

  • TOTAL grevi devam ederken, ulusal çapta 16 Eylül tarihinde ulaşım alanında yine zam talebi ile büyük bir grevin olması bekleniyor. Grevler birbirini izlerken yaşanan kriz nedeni ile birçok sektörde kapılar kapanmaya başladı.

Fransa’da iki aylık düşüşün ardından benzin ve motorin fiyatları yeniden yükselişe geçerken, oda sıcaklığı 19 ile sınırlandırılacak. Hükümetin enerji krizine dair tedbirler kapsamında havaların soğuması ile birlikte hane sıcaklığının maksimum 19 derecede tutulması ve bunu uygulamayanlara yaptırım uygulanacağı tartışmasını başlattı.

Fransa Ekolojik Geçiş Bakanlığı’nın Pazartesi günü yayınladığı rakamlara göre, son iki ayda belli bir düşüş kaydeden benzin ve motorin fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiği görülüyor. 1,70 Euro’nun üzerine çıkan benzin fiyatlarına bir de sektördeki grevler eklendi. Fransa’da Total Energies’in en büyük beş rafinerisinden üçü greve gitti. En büyük işçi konfederasyonu (CGT) maaşlarda artış olmaması durumunda bu greve uzun vadede devam edeceklerini söylerken, TOTAL hizmeti sunan benzin istasyonlarının çoğunda "hizmet dışı" ibaresi çoktan görülmeye başlandı. Grevlerin uzaması bazı istasyonlarda tedarik sağlanmasını zorlaştırırken, Fransız tesisinin en büyüğü olan Normandiya rafinerisinde üretim grev nedeniyle tamamen durduruldu.

Peki çalışanlar ne istiyor? CGT koordinatörü Eric Sellini CGT sendikası adına yaptığı açıklamada, “CGT, 2022 yılı için yüzde 10’luk bir maaş artışı talep ediyor eğer taleplerimiz karşılanmazsı bu süreç uzamaya devam edecek” ifadesini kullanırken konuya dair hükümetten henüz bir tepki gelmedi.

İktidar partisinden önce "duş yerine silinerek temizlenin" ardından "kurutma makinesi yerine çamaşırlarınızı asın" ve devamında bu kez de "19 derece ısının üzerine çıkılmamasına dair" yasak tartışması Rus gazının kesilmesiyle ülkede yaşanan krizin boyutunu gösterirken, aynı zamanda tepkileri de beraberinde getirdi. Haber kanallarında ve muhalefet partileri arasında hükümetin tasarruf önerileri, "kışı battaniye ile geçirin" şeklinde tiye alınırken, krizin hayattaki karşılığı ise o kadar komik durmuyor. Özellikle yaz aylarından itibaren ülkenin elektrik dağıtım firması EDF’in belli bir voltajın üzerine geçilmesi durumunda aylık 225 Euro sabit fatura, gerisinin ise aylara bölünerek taksitle halktan alınmasına dönük açıklaması, sürekli artan gıda fiyatları ve tabii ki yerinde sayan ücretler can yakmaya devam ediyor.

TOTAL grevi devam ederken, ulusal çapta 16 Eylül tarihinde ulaşım alanında yine zam talebi ile büyük bir grevin olması bekleniyor. Grevler birbirini izlerken yaşanan kriz nedeni ile birçok sektörde kapılar kapanmaya başladı. Fransa’nın büyük giyim mağaza zinciri Camaieu Fransa çapındaki 514 mağazasını kapatma kararı aldı. Salı günü kapanan mağazanın çalışanları Camaieu’nun merkezini işgal ederken, mağaza zincirinin 2 bin 600 işçisi işsizler ordusuna dahil oldu. Ekonomik kriz gerekçesi ile mahkeme yolu ile tasfiye kararı verilen Camaieu çalışanlarının Salı günü yaptığı eylem kısa bir süre sonra sonlanırken, sektörde örgütlü CGT tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre önümüzdeki günlerde işçilerin haklarını koruma yolundaki hukuksal girişimlerinin yanı sıra eylemlerin devam edeceği ifade edildi.

Yaşanan krizin en ağır faturasını ödeyen işçiler ve emekçilerin açlık sınırında yaşadığı ülkede, hükümet ise trajikomik tasarruf önermelerine bir yenisini kattı. Havaların soğuması ile birlikte ülkenin Cumhurbaşkanı ve kabinede bulunan birçok bakan boğazlı kazak giyerek halkı "enerji tasarrufuna" ikna etmeye çalışıyor. Hükümetin elektrik kesintisi olmadan kışı geçirme formülü "boğazlı kazak!"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.