Huzursuz bacak sendromu 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dopamin metabolizmasında bir dengesizliğin bu hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Dopamin kas hareketlerini kontrol etmek için beyin tarafından salgılanan bir maddedir.

Huzursuz bacak sendromunun diğer bir adı Willis Ekbom hastalığı. 

Birey rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu hareket bozukluğu kroniktir. 

Huzursuz bacak sendromu çocukluk dönemi dahil her yaşta ortaya çıkabilir. Yaş ilerledikçe sorun genelde kötüleşmektedir. 

Hareket bozukluğu genellikle otururken veya uzanırken akşam veya gece saatlerinde gerçekleşir. Hareket etmek rahatsızlık hissini geçici olarak hafifletir. Gece saatlerinde sorunun derinleşmesi ciddi uykusuzluğa yol açabilir. 

Huzursuz bacak sendromunun nedeni bilinmemektedir. Dopamin metabolizmasında bir dengesizliğin bu hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Dopamin kas hareketlerini kontrol etmek için beyin tarafından salgılanan bir maddedir. 40 yaş altındaki vakalarda huzursuz bacak sendromunun aileden gelen kalıtsal bir durum olduğu düşünülmektedir. Hormon değişikliği de bu hastalığa yol açabilir. Hamilelik döneminde de (özellikle son üç ay) huzursuz bacak sendromu belirtileri başlayabilir. Doğumdan sonra hormonların normalleşmesiyle birlikte belirtiler kaybolur. Demir eksikliğinin de huzursuz bacak sendromu belirtilerine yol açabileceği görülmektedir. 

Belirtiler nadir durumlarda kolları da etkiler. Hissedilenler arasında sürünme hissi, çekilme hissi, nabız hissi, ağrı hissi, kaşıntı ya da elektriklenme hissi olduğu söylenmektedir. 

Genelde hastalığın ciddi boyutları yoktur. Ancak hastalar tedirgin olmaktadır. Huzursuz bacak sendromu ile ilgili başvurulacak doktor nöroloji uzmanıdır. Hasta öyküsü ve nörolojik/fiziksel muayene tanı konusunda belirleyicidir. 

Hastalık ile bağlantılı ayrı bir durum yoksa ilaç tedavisi gerekli değildir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.