İkinci tur kolay olmayacak!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa geçtiğimiz Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Sonuç malumun ilanı olurken, şimdi Macron ve Le Pen 24 Nisan’da yapılacak ikinci tur için kapışıyor!

Pazar gününün galibi Macron ve Le Pen oldu. Onları oy oranı ile Melenchon takip etti. Melenchon’a Sosyalist Anne Hidalgo ve Yeşiller'den Yannick Jadot'un ikinci tura kalamayacağına kanaat getiren sol seçmenin oy kullandığı ifade edilirken, Cumhuriyetçi aday Valérie Pécresse'yi seçecek birçok seçmeninde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yöneldiği ifade ediliyor. Özellikle merkez sağ seçmenin Le Pen veya Mélenchon'un çok güçlü şekilde arkadan gelmesinden korktuğu şeklinde yorumların havada uçuştuğu seçim sonrası atmosferde, seçimin birinci turu «Macron’un 5 yıl önce başlattığı süreci tamamlamak» olarak yorumlandı. Macron, Fransa siyasetinin merkez sağı olarak tanımladığı Cumhuriyetçiler yine merkez sol diye tanımlanan Sosyalistleri hezimete uğratarak iktidara gelmişti. Pazar günü her iki partinin yüzde 5'in altına düşmesi Macron'un klasik Fransız siyasetinin işleyişini değiştirmesi ve iki partinin ölümü olarak değerlendirildi. Bütün bu gelişmeler ile Macron’un, Fransa siyasetini tam da istediği gibi şekillendirdiği ifade edildi. Macron’un Pazar günü aldığı skor ile gerçek merkez sağın kendisi olduğu, aynı zamanda dünyaya açık bir başkan, rakiplerinin aşırı ve ütopik görüşlerinin karşısında olduğu imajını güçlendirdiği belirtildi.

Seçimde hem sol hem de merkez sağ Macron ve Le Pen karşısında kaybetti. Kaybeden aşırı sağcı adaylar Le Pen derken, sol ve merkez sağ ise Macron için çağrı yapıyor. Kamuoyu yoklamalarında Le Pen ve Macron arasındaki fark 2 puan. Diğer taraftan sol taban ise partilerinin aksine artık sağ ve aşırı sağ arasında tercih yapmayacaklarını belirtirken, basına yansıyan bilgilere göre ikinci tur için sandık başına gitmeyecek oran ise büyüyor. Aynı şekilde ülkede oy kullanmayan yüzde 26 oranındaki seçmenin ikinci tur için ne yapacağı ise merak konusu! Her halükarda ülkenin büyük bir çoğunluğu seçimin sonuçlarından memnun değil ve «bu suçun ortağı olmayacağız» diyerek kendisini bu çarkın dışında görüyor!

Tartışmalar, sonuçları değerlendirme süreci tamamlanmadan Macron ve Le Pen seçmenin oylarını kazanmak için hız kesmeden harekete geçti. Macron ve Le Pen arasında ilk gündem, Fransa’da cumhurbaşkanlığı süresinin 7 yıla çıkması yönünde olurken, Le Pen seçilmesi durumunda; "cumhurbaşkanlığı makamının prestijini ve cumhurbaşkanının eylem planı kapasitesini artıracağını" savunuyor. Macron ise Le Pen'in önerisini destekleyerek 7 yıllık tek dönem kararının halka bırakılması gerektiğini belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı görev süresi 2000 yılında yapılan düzenlemeyle 7 yıldan 5 yıla indirilmişti.

Macron seçmene ‘Le Pen gelirse Fransa Avrupa Birliği’nden çıkar ve yeni bir savaş başlar’ diyerek, Fransızların istikrarsızlık korkusuna oynuyor. Strasbourg’da düzenlenen mitingde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Le Pen'in cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Avrupa'ya milliyetçiliğin ve savaşın geri geleceğini belirtti. Fransa seçiminin aynı zamanda Avrupa’nın kaderi olduğunu vurgulayan Macron, Avrupa'nın iç savaşlarla inşa edildiğini ve milliyetçiler arasındaki savaşlar nedeniyle birçok kez yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, Le Pen’in aynı zamanda Avrupa için de ciddi bir tehlike olduğunu vurgulayarak, Avrupa’ya da mesaj verdi.  

Her iki lider arasındaki yarış kızışırken, bu kez ikinci tur 2017’deki kadar kolay olmayacak. Solun tabanının kendi partilerinin çağrısına uymayarak, Macron’a oy vermemesi durumunda Le Pen’e Elysee yolu gözükebilir. Bu nedenle 24 Nisan’a kilitlenen adaylar için yapılan anketler ise Emmanuel Macron’un ikinci turda yüzde 51, Le Pen’in ise yüzde 49 oy alabileceğini ifade ediyor.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.