İlk gensoru!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Yuhalanan Başbakan Elisabeth Borne’ya karşı, «güven oylaması» sloganı atılırken, mecliste çoğunluğu sağlayamayan Macron’un henüz herhangi bir siyasi parti ile uzlaşamadığı anlaşılıyor.

Fransa’da artan enflasyon oranları, cep yakan zamlar arasında geçtiğimiz ay milletvekili seçimlerini gerçekleşmişti. İki turlu seçimin ardından Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ilk kez mecliste konuşma gerçekleştirmek istedi. Borne, hükümet adına mecliste yaptığı ilk konuşmasında yuhalanırken, Macron karşısında tek muhalefet biziz diyen sol ittifak NUPES; ilk gensoru önergesini verdi.

Ülkede işler pek de iç açıcı değil. Bir taraftan artan covid-19 vakaları, diğer taraftan ücret zamları için Fransa Havayolu ve SNCF Ulusal Tren İşletmesi çalışanlarının devam eden grevleri arasında çeşitli kabine değişiklikleri yapan Macron, ilk seçildiği dönem kadar rahat hareket edemiyor. Çeşitli kabine değişikliklerinin ardından başbakan Elisabeth Borne mecliste hükümet adına ilk konuşmasını yapmak için Çarşamba günü meclis kürsüsüne geçti. Yuhalanan başbakana karşı, «güven oylaması» sloganı atılırken, mecliste çoğunluğu sağlayamayan Macron’un henüz herhangi bir siyasi parti ile uzlaşamadığı yaşanan tepkilerin ardından anlaşılıyor.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Ulusal Meclis'te Macron’un reformları konusun adımları içeren konuşması milletvekilleri tarafından yuhalanması Fransız basınında da büyük yer buldu. Hükümetin gelecek dönemdeki politikalarına ilişkin konuşan Borne, ilk sözü alım gücü ve enflasyon üzerine oldu. İyimser bir tablo çizemeyen Borne, iklim, enerji, güvenlik, işsizlik ve ekolojik geçiş meselelerine de değinmeye çalışırken, meclis kürsülerinden sesler daha da yükseldi. Özellikle Borne’un Macron’un tartışmalı emeklilik reformuna dair söylediği ‘Fransızların kademeli olarak biraz daha çalışması gerektiği’ yöndeki ifadeleri büyük tepkiye yol açtı. Borne onları iktidara taşıyan patronları unutmayarak, bu dönem vergilerin artmayacağı sözünü vermeyi ihmal etmedi. Alım gücü ve enflasyon oranlarına dönük tedbir amaçlı bir yasa teklifi hazırladıklarını ifade eden başbakan, Ukrayna savaşını da ele aldı. «Savaş nedeniyle Avrupa'da her yerde olduğu gibi büyümemiz beklenenden daha zayıf olacak, enflasyon daha yüksek olacak ve kamu borcunun yükü artıyor» diyen Borne, bu sözleri ile Eylül başında gelişecek yeni zam dalgasının da habercisi niteliğindeydi. "Rusya gaz ihracatını keserse biz de etkileniriz" ifadesini kullanan Başbakan, yeni reaktörler inşa ederek nükleer enerjiye yatırım yapılacağını vurguladı. Diğer taraftan güvenlik konusunda hükümet, yeni 200 jandarma tugayı oluşturacağını ve bu yöntemle orduyu modernleştirmeyi hedefliyor. Macron’un 2017 vaatleri arasında olan modern ordu fikrine ilk karşı çıkan dönemin genelkurmay başkanı Pierre de Villiers istifa etmişti. Ordu içerisinde direnişe neden olan Macron’un planının bu nedenle uzun süre ertelendiği bilinirken, askeri reformun bu dönem yeniden gündeme geleceği anlaşılıyor.

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti'nin (PCF) oluşturduğu "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes), Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un hükümetine karşı gensoru önergesi verdi. Önergenin 289 oy alması durumunda hükümetin istifasını sunması gerekiyor. Gensoru önermesi seçim sonrası Borne'un Genel Siyaset Konuşması'nı meclisin güven oyuna sunmaması nedeniyle gerçekleşti. Önergenin diğer siyasetler tarafından desteklenmesi beklenmiyor ama başbakanın yaptığı konuşmadan anlaşıldığı üzere ekonomik ve siyasi kriz derinleşirken, Macron’un işi zor gözüküyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.