Kadınlardan ‘büyük gün’e çağrı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınlar, 1 Temmuz'da sözleşmeyi savunmak için alanlara çıkıyor.  

HABER MERKEZİ

AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 20 Mart’ta feshedilen İstanbul Sözleşmesi 1 Temmuz’da Türkiye’de yürürlükten kalkıyor. Kararın verildiği günden bu yana tepkileri dinmeyen kadın örgütleri, 1 Temmuz’da da alanda olmayı sürdürecek. Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından kadın örgütleri, barolar ve muhalefet partileri Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle dava açtı. Çekilme kararı 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ancak kararın yürürlüğe girmesine sayılı gün kala Danıştay’dan karar çıkmadı. Danıştay’ın bugüne kadar yürütmeyi durdurma konusunda olumlu ya da olumsuz herhangi bir karar vermemiş olmasını, hukuk devleti kurallarına ve idare mahkemesi kanuna aykırı” bulan kadınlar, tüm kadınları 1 Temmuz’da sokağa çıkmaya ve sözleşmeyi savunmaya çağırdı.

Komisyon etkili olmayacak

Mezoptamya Ajansı’ndan (MA) Esra Solin Dal’a konuşan Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksu, katıldığı Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Meclis Araştırma Komisyonu’nun kadına yönelik şiddeti önlemede etkili olmayacağını belirtti. İstanbul Sözleşmesi’ni dayanak alan 6284 sayılı yasanın uzun zamandır ağır aksak işlediğini vurgulayan Göksu, “Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıktan böylesine detaylı bahseden, erkek şiddetini detaylı bir şekilde işleyen ve devlete ödev yükleyen başka bir düzenleme yok. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için hayati öneme sahiptir. Haklarımız ve hayatlarımız için sözleşmeden vazgeçmiyoruz, mücadele etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.
 
1 Temmuz dönüm noktası

Mersin Kadın Savunma Ağı üyesi Elmas Kara, “1 Temmuz dönüm noktası” diyerek toplumun tüm kesimlerini İstanbul Sözleşmesi’ni sahiplenmeye çağırdı. Kadına yönelik şiddettin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden bağımsız çözülemeyeceğine dikkati çeken Kara, toplumsal cinsiyet rolleri yıkılmadan şiddetsiz bir ülke kurulmayacağının altını çizdi. 

‘Sahip çıkacağız’

Mor Dayanışma’dan Ayşegül Temur ise pandemide erkek şiddetinin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Şiddetin erkek ve devlet eliyle yapıldığını vurgulayan Temur, istismar yasasıyla istismar uygulayan erkeklerin dışarı çıkarıldığını, kadınların ise bu aftan sonra şikayet için gittikleri karakollardan geri gönderildiğini vurguladı. “Tek adam” rejiminin İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dönük aldığı karara karşı her gün sokaklarda olduklarını ifade eden Temur, “Alınan bu kararla haklarımız direk elimizden alındı. Biz kadınlar haklarımız için mücadele etmek için sokaklarda olmaya devam ediyoruz. Özellikle son dönemde şiddetin boyutu arttı. Mafya devlet üçgeni ile beraber kadınların haklarının tahakküm altına alınmaya çalışılıyor. Bir kez daha söylüyoruz. 1 Temmuz biz kadınlar için çok büyük bir gün olacak. Biz kadınlar o gün de sokakta olmaya, öldürülen tüm kadınlar için Deniz Poyraz için hak aramaya ve sözleşmeye sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şirnex’ın Silopî  Silopi ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA) İstanbul Sözleşmesine dikkati çekmek için çarşıda bulunan üst geçide "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" pankartı asarak sözleşmenin feshedilme kararını protesto etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.