Kan grubu ve Covid-19 hastalığı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bazı araştırmalar kan grubunun bireysel enfeksiyon riskini etkileyebileceğine işaret etmektedir. Bu hem enfeksiyon olasılığı hem de belirtilerin ağırlığı için geçerlidir. 

Ancak yapılan araştırmalar tek tip sonuçlar göstermemektedir. Bu yönlü araştırmalar ve tartışmalar devam etmektedir. Kan grubunun etkisi konusunda tam olarak hangi faktörlerin rol oynadığı henüz bilinmemektedir.

Bulaşıcılık süresi

Hastalığın bulaşma tehlikesi bulunduğu süre hakkında henüz net bilgi vermek mümkün değildir. Ancak belirtilerin kendini göstermeye başladığı süreçte bulaşma riskinin en yüksek olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır. İyi bir bağışıklık sistemine sahip insanlarda bulaşma riski hastalık ilerledikçe azalmaktadır. Hastalığın başka insanlara bulaşması çoğunlukla belirtilerin başlamasından önce yaşanır. Hafif bir şekilde hastalığı geçiren insanların 10'cu günden itibaren hastalığı başkalarına bulaştırmaları riski düşüktür. Ağır şekilde hastalananlar ise daha uzun bir süre bulaşıcı olmaktadır.

Belirtisi olmayıp koronavirüsü testi pozitif olan insan ile teması olanlar ne yapmalı?

Koronavirüsü hastaları ile aynı evde yaşayan veya o kişi ile herhangi başka bir yerde 15 dakikadan fazla maskesiz temas eden kişi karantinaya girmelidir, yani evde kalmalıdır. Almanya'da bu süre 14 gündür. Bu sürenin sonunda korona testi negatif çıkarsa karantina süreci sona erer. Karantina süreci dışında çevredeki tüm insanlar ile temas etmekten kaçınmak ve evden çıkmamak gerekir. Virüsün bulaştığı her insanda belirti görülmez. Ancak bu insanlar da bulaşıcıdır.

Hamilelerde Covid-19 hastalığı

Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre hamile kadınlarda belirtiler daha az görülmektedir. Ancak hastalığı ağır şekilde geçirme riskinin (yoğun bakımda tedavi dahil) bu grupta daha yüksek olduğunu gösteren araştırmalar var. Hamileliğin ilk üç ayında yüksek ateş koronavirüsünden bağımsız komplikasyon riskini artırır. Covid hastalığından kaynaklı erken doğumlarda artış söz konusu değil.

Covid'in tedavisi mümkün mü?

Belirtilere göre bazı tedaviler uygulansa da, henüz enfeksiyona yol açan virüsü etkileyen bir ilaç bulunmamaktadır. Ek olarak mikrop kapmasına karşı antibiyotik tedavi uygulanmaktadır. Oksijen eksikliği mevcut ise oksijen verilmektedir. Bazı durumlarda kan inceltici ilaçlar gereklidir. Kortison ilacı da bazı hastalarda kullanılmaktadır. Ancak tedavi hastanın genel durumu, var olan başka hastalıklar vb noktalara göre doktor tarafından şekillendirilmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.