Kan sayımı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Hemogram kan sayımı tahlili için kullanılan diğer bir isimdir. Bu tahlil kapsamında kanı oluşturan hücreler analiz edilmektedir.

Kan sayımı esnasında akyuvarlara, alyuvarlara, hemoglobine, hematokrite ve trombositlere bakılır. Sayı ile beraber yapısı da gözden geçirilir.

Akyuvarlar: Beyaz kan hücrelerine akyuvarlar denilmektedir. Bunlar vücudun mikroplar / enfeksiyonlar / iltihap ile mücadele etmesinden sorumludur. Bazı enfeksiyonlar değerin yüksek çıkmasına, bazı durumlarda ise düşük olmasına yol açar. Akyuvarlar homojen bir grup değildir. Monositler, lenfositler, nötrofiller bazofiller, eozinofiller akyuvarların alt gruplarıdır. 

Alyuvarlar: Alyuvarlar kırmızı kan hücrelerini tarif etmektedir. Bu hücreler akciğerler üzerine vücuda alınan oksijenin damarlar / kan yoluyla organlara ulaşmasından sorumludur. Hücre sayısının düşük olması anemiden (kansızlıktan) kaynaklı olabilir. 

Hemoglobin: Hemoglobin kırmızı kan hücrelerindeki bir proteindir (yaşamsal oğe). 

Hematokrit: Hematokrit ölçümü kanın ne kadarının alyuvarlardan oluştuğunu belirler. Bu verinin yüksek oluşu yeterince sıvı tüketmemeye veya sıvı kaybına bağlı olabilir. Düşük oluşu ise demir eksikliğine bağlı olabilir.

Bu bağlamda MCV olarak adlandırılan veriye de bakılır. MCV alyuvarların ortalama ebatını tarif etmektedir. 

Trombositler: Bu hücreler kan pıhtılaşması ile ilgilidir. Verinin düşük oluşu kanama tehlikesini, yüksek olması ise kan pıhtılaşması tehlikesini arttırır.

Tahlilin kendisi iki-üç saat sürer. Ancak doktorun kan alması, kan örneğinin laboratuvara gönderilmesi ve sonuçların doktora gelmesi - özelikle kan muayenehanede alınmışsa - bir-iki gün sürebilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.