Kaşıntı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Vücutta Histamin isimli maddenin salınımı kaşıntıya yol açar. Bu madde derideki sinirleri etkiliyor. Buradan sinyal beyine gidiyor ve kaşıntı hissi oluşuyor. 

Deri vücudumuzun en büyük organıdır. Kaşıntı deride sık karşılaşılan bir belirtidir. Bu belirti uzun süre geçmiyorsa doktora gitmekte fayda var. Çünkü kaşıntı basit bir sorun olmanın yanı sıra ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. 

Kaşıntı her yaşta yaşansa da yaş ilerledikçe daha sık görülmektedir. 80 yaş üstü hastaların yüzde 20'si kaşıntı ile karşılaşmaktadır. 

Vücutta Histamin isimli maddenin salınımı kaşıntıya yol açar. Bu madde derideki sinirleri etkiliyor. Buradan sinyal beyine gidiyor ve kaşıntı hissi oluşuyor. 

Sineğin veya böceğin ısırması sonucu meydana gelen kaşıntı genelde endişe verici bir sorun olmamaktadır. Bazı kremler, deterjanlar, kozmetik ürünler vb de kaşıntıya yol açabilir. Polen alerjisinde de kaşıntı görülebilir. Besin maddeleri de kaşıntıya sebep olabilir. Kaşıntı bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülür. Hamilelik esnasında da bu sorun ile karşılaşmak mümkün. 

Kaşıntının uzun sürmesi yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyebilir. B7 bağlamda uyku bozukluğu en sık görülen yan etkidir. Sorun hastayı depresyona kadar götürebilir. Farklı deri hastalıklarında da kaşıntı önemli bir belirtidir, örneğin sedef hastalığı ve egzama. Deri hastalıkları dışında derinin soğuk ve kuru havadan veya sık banyo yapmadan dolayı kuruması da kaşıntıya sebep olabilir. Kaşınma uyuz hastalığın temel belirtisidir. Şeker ve zona gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklarda da kaşıntı görülür. Kaşıntı tiroid bezi, karaciğer ve böbrek hastalıklarında önemli bir belirti olabilir. Kanser tedavisinde ve bazı kanser türlerinde de kaşıntı yaygındır. 

Kaşıntının yanısıra kilo kaybı ve/veya ateş de yaşanıyorsa doktora başvurmak gerekir. 

Ancak sağlıklı insanların da zaman zaman kaşıntı ile karşılaştıklarını belirtmekte fayda var. İnsanlar günde ortalama yüz defa kendini kaşımaktadır. Yani kaşıntı doğal bir dürtüdür.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.