KDP’nin hevesi kursağında kaldı

  • Şengal Özerk Meclisi ve Irak ordusu, yaşanan çatışma ve gerginlik ortamının diyalogla çözüldüğünü belirterek, KDP’nin Şengal’i boşaltma planlarının boşa çıkarıldığını duyurdu.

KDP’nin “Şengal Anlaşması” baskısıyla Şengal’e saldıran Kazımi güçleri, halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Günlerdir süren çatışmalar, Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve Iraklı güçler arasında yapılan görüşmeler sonucunda sona erdirildi. Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), sorunların diyalogla çözüldüğünü, KDP ve ortaklarının bütün planlarının boşa çıkartıldığını açıkladı. 

KDP ve Türkiye’nin Şengal’e tehditlerinin sürdüğü belirtilen Özerk Yönetim açıklamasında, şunlar ifade edildi: “Uzun bir süredir Irak ordusu, KDP ve ortağı Türkiye’nin isteğiyle işgal siyaseti izliyordu. Bu nedenle hem YBŞ hem de Özerk Meclis Iraklı güçlerle iletişime geçti ve Êzîdîlere de bu oyunlara gelinmemesi için çağrılarda bulundu. KDP’nin bu kara propagandası nedeniyle çok sayıda Êzidî aile Şengal’i terk etmek zorunda kaldı. Irak 72. Fırka komutanlarından Ela Ebdulhızır, KDP’nin söylemlerini yalanlandı ve Sinûnê ile Xanesor’da huzur ortamının hakim olduğunu duyurdu.” 

YBŞ komutanlarından Çeko Şengalî de şu açıklamayı yaptı:  “Geçtiğimiz günlerde halkın evlerini terk etmesi için süre vermişlerdi. İnsanlar köylerinden ve evlerinden çıkmak zorunda kaldı. Çıkan sorunlar çözüldü. O süre verilen saat geçti hatta üzerinden on saat daha geçti ancak onların söylemleri gibi bir savaş çıkmadı. Halkımıza gerin dönün çağrısı yapıyoruz.” 

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso Îbrahîm ise “Halkımızın mülteci olup yollara düşmesi için ve Şengal’in insansızlaşması için özel bir savaş yürütüldü. Bunlar tamamen KDP’nin oyunlarıydı. KDP’nin amacı Şengal halkını yerinden ve yurdundan göçertmektir” dedi.  ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.