Kemoterapinin spesifik yan etkileri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kemoterapi, çoğu zaman başta saç olmak üzere; kaş ve kirpik gibi vücudun değişik bölgelerinde tüy dökülmesine yol açmaktadır. El ve ayak tırnaklarında renk değişikliği, veya uzama bozukluğu görülebilir. Cilt de sıkça etkilenmektedir. Cilt kuruluğu, çatlaklar, kızarıklık ve sivilce sık görülür. Güneşe karşı cilt daha hassas olur.

Tedavinin kemik iliği üzerinde önemli etkileri vardır.

Akyuvarların sayısı azalır. Bu, enfeksiyon tehlikesini ve enfeksiyonun ağır geçme riskini yükseltir.

Trombositlerin sayısı da azalabilir. Trombositler kan damarları hasar gördüğünde kanda pıhtılaşmayı başlatarak kanamayı durduran hücrelerdir.

Sayının azalması pıhtılaşma bozukluğuna ve yüksek kanama eğilimine yol açabilir. Alyuvarların azalması da görülebilir. Bu halsizlik/yorgunluk yaratır.

Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve tat alma bozukluğu da sık görülen yan etkilerden. Kabızlık, bağırsakta tıkanma ve ishal da sık görülür. Ağızda yaralar da çokça oluşmaktadır.

Kemoterapi, çoğu zaman başta saç olmak üzere; kaş ve kirpik gibi vücudun değişik bölgelerinde tüy dökülmesine yol açmaktadır.

El ve ayak tırnaklarında renk değişikliği, veya uzama bozukluğu görülebilir. Cilt de sıkça etkilenmektedir. Cilt kuruluğu, çatlaklar, kızarıklık ve sivilce sık görülür. Güneşe karşı cilt daha hassas olur.

Kemoterapi, cinsel isteğin geçici olarak azalmasına yol açar. Erkeklerde geçici veya kalıcı kısırlık, kadınlarda adet düzensizliği, erken menopoz veya kısırlık görülebilir.

Tedavi esnasında ve 6 ay sonrasında gebe kalmaktan ve çocuk sahibi olmaktan kaçınılmalıdır. Çocuk sahibi olmak isteyenler yumurtalıkların korunması, veya tedavi başlatılmadan önce yumurta hücrelerinin toplamasına dönük yöntemler hakkında doktora danışmalı.

El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma ve ağrı hissedilebilir. Kas gücü de zayıflayabilir. Kas sinirlerinde felç de nadir durumlarda yaşanabilir.

Soğuğa karşı hassasiyet de sık görülür. Kulaklarda çınlama ve duyma kayıbı da yaşanabilir.

Huzursuzluk, depresyon ve konsantrasyon bozukluğu da kemoterapinin yan etkilerinden. 

Bazı ilaçlar tromboz ve emboli riskini (kan pıhtılaşması sonucu) artırır. Akciğer, karaciğer, böbrekler ve kalpte de yan etkiler görülebilir. Bu organ yetmezliğine kadar gidebilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.